уторак, 9. септембар 2014.

3209.
СТАНАРИ ОПШТИНА,
ПОДСТАНАРИ ГРАД

Станари имају Жељ Станицу, пружни прелаз и Термоелектрану у изградњи. То је довољно да постану општина.
Изненађујуће глатко је прошао пројект отцјепљења од Добоја. Територијална цјеловитост тог Града Бошњака Обрена угрожена је била и раније, разним странама свијета. Добој Југ. Добој Запад. Добој Сјеверозапад. Само су Срби курчеве Среће. Нама остао Добој Обрен. И мало Урош.
Добој је овим остао без пара које ће доносити Термоелектрана.
Зато ме изненађује глаткоћа тог милоклиза локалне самоуправе.
Ну. Општина Станари добар је повод да се размисли о општинарењу у Републици Српској.
Многе општине и градови су великог територијалног формата. А многе минијатурног. Источни Мостар. Источни Дрвар. Купрес у Републици Српској. Вукосавље. Ново Горажде. Пелагићево. Све су то минијатуре.
А Бијељина, Добој, и овако окрњен, Приједор и Бањалука, велике су територије.
Потребно је донијети пројект рационализације општинског мозаика са главним циљем приближавања грађанима и олакшања живота који зависи од општинске и државне администрације.
Највеће препреке том пројекту су локални феудалци, често сплетени у међустраначки па и међунационални конзорцијум.
Велике општине, као што је Добој који се састоји од Четири Локалне Географије, потребно је подијелити ако се на тај начин не угрожава економска самоодрживост неког дијела те територије.
Општинска сеоца, пак, треба припојити већим општинама са којима она чине природну цјелину, прије свега у комуникационом смислу.
Проблем могу да чине бошњачке средине које имају аспирације да се затворе у своје етнички чисте општине и тако слабе државно територијално ткиво Републике Српске. Козарац и Јања, нпр.
Те средине немају економске општинске подлоге али ће се то надокнађивати виталним националним интересом у другим случајевима.
Лијек против тога је Нови Устав Републике Српске који ће ампутирати Вијеће народа као механизам комбинован од поквареног Абееса, Шлајф кочнице на дрвеним колима и лажне националне равноправности.
У том Новом Уставу, могао би да се нађе и нови територијални мозаик. Са Бањалуком као Главним Градом, дабоме.

Јасно је да новом територијализацијом општина, уштеда у финансијском смислу неће бити, биће и трошка. Али ће грађани уштедјети на административној ефикасности а непосредна, очигледна, контактна, демократија на приближавању људима.