субота, 23. август 2014.

3178.
ЗЕМЉЕ БАЛКАНА
НЕ СМИЈУ СЕ
ПРЕРАНО
ПИСТИТИ СА ПРИУЗЕ.
РЕКЕЛ МЕРКЕЛ.

И то траје већ више од стотину година. Откако је овдје дошао Калај. Са приузом. А отишли Турци. Са самаром.
Сљедеће недјеље Велики Државници Балкана иду у Берлин. Ангелини Анђели. Јебало Мачку Матер.
Пошто је она била, у Дубровнику, код њих.
Неки Ангелин, који ради за Енеса, пустио причу како су неколико сати код Ангеле причали о БиХ, о уставним промјенама, о реформама. Онај један прекинуо одмор, КТЈ. Па су закључили да је ризик велики. Да може лако да се прдне у чабар.
Онда је Ангела дала један пледоаје о Балкану. Осим Словеније и Хрватске.
Видим. Упућена је. Људи су ратовали а хтјели би сада да имају саобраћајнице и да могу да посјете ратне недругове. Не треба да гледају на Словенију и на Хрватску. Сви су они добродошли али им је потребан дуг дах. Не смију се прерано оставити сами. Треба их дуже држати под водом. Закључујем.
Прво питање је Зашто Њемачка окупља Балкан.
Друго питање је какво право имају Меркел и Њемачка да држе лекције Балкану.
Ангела Меркел би требала да зна да је Њемачка директно изазвала рат у Босни и Херцеговини. Исфорсираним признањем Хрватске. То је био јасан сигнал муслиманима и Хрватима да крену на Србе. Оставићу по страни претходни циљ, за који не вјерујем да је био њемачки, или барем није био само њемачки. А то је потискивање Срба преко Дрине. Да је Њемачка инсистирала на чехословачком моделу разлаза, то би, са америчким гласом Џејмса Бејкера, било довољно да изостану ратови у Хрватској и БиХ. И тад се могло окупљати Балкан.
Њемачка би требало да шути о Балкану. И да га заобилази у ширем луку.
А оно прво.
Њемачка окупља Балкан због Србије. Као што то ради и Турска. Америка се задовољила. Има базу на Косову. То је као да има базу на Криму.
Ко влада Србијом, не мислим на Вучића, влада највећом раскрсницом у Европи.
А ту су и друга природна богатства. Јужни Ток, Цеца, Карлешуша, Чада.
Дуги дах о коме говори Ангел Меркел, у ствари је Турски Рецепт приступа ЕУ. Што дуље то боље. Приступом се најбоље влада једним подручјем. Тражиш реформе, показујеш вољу, тражиш поштовање воље, иновираш услове. Па опет испочетка. Сејдић Финци.
Окупљање у Берлину. Не знам која је више по реду то инцијатива. Од подунавског лахора до југоисточне европе. То је варка за Балкан. На коју се већ насјело. Лизало. Сви се већ уздају у Њемачку.
Умјесто да се окрену својим краткорочним и дугорочним интересима, па макар то био и Берлин. Да почну да воде своју политику а не да чекају туђу.  
И по овом основу, Балкан ће још дуго бити мученик на раскршћу.