недеља, 17. август 2014.

3165.
ДА НАС ОСЛОБОДИ
ХУСЕИН КАПЕТАН
ФРАНЦ ФЕРДИНАНД
БИ ЈОШ БИО ЖИВ

Све се узнејебало, усподјебало и преподјебало. Неко се сјетио неке годишњице везане за Хусеин Капетана Градашчевића који је дизао устанке против отоманске империје и тражио независност за Босну, пријем у Европску Унију и дејтонску самосталност тог турског тамног вилајета.
Капетан је био зајебан, кажу муслиманске еплије. Поредио везира и свог коња. Побјеђивао је редом по кантонима али је код Сарајева доживо неку издају од неког муслимана, Сточанина, највјероватније из Силајџићеве странке, који га је напао са стране, мучки. Онда је допао Стамбола и преране смрти.
Хусеин Капетан Градашчевић био је из Градачца али је био претеча Валтера Брани Сарајево. Неки историчари, зато, кажу да је највјероватније био члан СЛП, Социјал Лагумџијине Партије.
Размишљам цијели дан, пекући курузе, и подсјећајући се педесетогодишњице мог дјечијег сиротињског отимања куруза од крмака, о тој Хуесин капетановој годишњици. Да је ослободио Босну од мрских злотвора, Гаврило не би имао потребу да упуца Франца Пријестолонасељеника. А Франц би, послије тог Видовдана, живио још дуго и бесконачно. И пецао на Јабланичком Језеру.
Хуесин Капетан Градашчевић, Змај Од Босне, иако лежи у неком запуштеном мезару у Стамболу, укључио се у предизборну кампању. Фахро Есбебе Бакира мало јебе. Каже да се Бакир понижава пред Ердоганом и па је људе срамота Хуесина Капетана.
Има и иницијатива да се посмртни остаци младог Капетана пренесу у Слободну Босну.
Јебига. Онда ће остаци Бакира Изетбеговића морати у Турску.

Неразмрсиво.