уторак, 1. јул 2014.

3063.
ТИП-500

Ономад са учио рат код Руса. Па смо мало ракијали. Нико није могао да пије суботичку вотку.
Братје и друзја, велим ја, как ми палучилсја С-300, да мало сјебемо ове наше Чечене. Шта ће вам С-300 кад имате, у Херцеговини ТИП-500. Шта ета, зинем ја. А гљивени чеп ми испадне из уста. У Гацку имате оружје ТИП-500.
Как ми ета ње знаемо. Курац ћете знати кад сте уништили удбу, кос, дебе, све. А ваша братја формирали Аиду. Па вас Аида гузја как дурака.
Покренем ја РОС, Рајкову Обавјештајну Службу, РИА, Рајкову Интелиџенс Агенцију и ступим у контакт са пријатељским и непријатељским страним обавјештајним и освештајним службама.
Америчани кажу Ми не знамо ништа. Наше беспилотне шпијунске летилице преко Херцеговине лете са једним крилом. Како са једним. Другим покрију камере да не гледају зла очима. У нашим датотекама има онај виц о вранама које лете са једним крилом а другим се држе за ноздрве.
У РИШ кажу да знају. Равногорска Информативна Шубара. Има, реферишу, није оружје но, богами, Див Јунак у Гацком. Настављач највећих традиција Невесињске Пушке, Гатачких хајдука и устанака и уопште слика и прилика дивова поред Турског Друма који су јели живе Турке за јатаганима и седлима. Само испљуну кесице са дукатима. Од тога им жгаравица.
Иде у борбу и гуди у гусле а на свакој важнијој коти и пропјева.
Његово илегално име је ТИП-500. Да се Аида завара.
Како је добио то име за колаче.
Па. Јебига. Црква возила камион брашна за помоћ војсци и народу а он се утрпао у камион и бјежао са ратишта, да га војна полиција не нађе. Ко ће контролисати црквену помоћ.
Много касније, кад је Аида расформирана, сазнало се да је ријеч о неком Говедарици из Гацка. Сазнало се и да је волио да лаже. Више је китио и лагао кад прича него кад пјева уз гусле.
Казивали су мудри херцеговачки брковници и лулаши да је због тог Говедарице промијењена она чувена, мало подругљива, изрека Краља Николе о разним живитељима херцеговачких мјеста. Која иде, отприлике, У Љубињу не тргуј, у Требињу не мудруј, кроз Билећу се не јуначи, кроз Невесиње не људуј а кроз Гацко не лажи. Јер тај Говедарица је ненадлажив, он то знаде најбоље.
О томе су брковници и лулаши, о илегалном лажном имену ТИП-500, слушали из прве руке, на неком вјерском народном скупу, на коме је било великијех, важнијех и угледнијех попова, па послије то причали по сијелима и повезали да је Говедарица, послије рата, чувајући говеда по Гатачком Пољу, пјевао: У колони пасе петсто крава а за њима одма нова трава.
У ту лаж су и краве повјеровале па су почеле да пасу ходајући натрашке. А туристи са камп приколицама су се заустављали и снимали за јутјуб.

Причало се по сијелима, у вјетрушавима вечерима херцеговачким, да је на том скупу био и ТИП-500 и чуо шта најугледнији Поп прича о том брашну и дезертерима. И ништа није рекао. Само је отишао вукући олињали реп по прашини, као ислужени овчар кога више нису пуштали за стадом.