уторак, 1. јул 2014.

3062.
МАЛЕ ЦРНЕ СЛИКЕ
ИНТЕГРАЦИОНАЛИЗМА

Интеграција је политички, економски и територијални процес или чин незнатно различит од процеса које су проводили Аклександар Македонски, Џингис Кан, Отоманска Империја или Хитлер.
Посљедњи у низу Великих Интеграционалиста јесте Нато Пакт.
Његова различитост од других историјских интеграционалиста јесте у томе што има демократске подизвођаче. Европску Унију, Свјетску Банку, Емемеефендију, Финансијаше уопште, хунте, лаке аиде и слично.
Сваки Кацин, који чучне да сере крај пута БиХ према евроатлантским интеграцијама, набија, напримјер, на нос јавним људима у БиХ да неће да иду у ЕУ и Нато а тамо их чека љубав и злато. Напредак и корист за грађане, инвестиције и лова, радна мјеста и неприслушкиви телефони.
Хрватска је и у ЕУ и Нато Пакту. Па, опет, изгледа као да је у шахту.
Пропада. Иако су на власти све еуропљани и интелектуалци. Који су замијенили оне канадере и инамоловце.
Не знам. Можда их Ћирилица вуче на дно. Та још преостала, до два, до три, слова.
Грчка. Пропала као Варшавски Пакт.
Бугарска. Све бехара и све цвјета. Откако је ушла у ЕУ. Купила чак и бањалучку фабрику дувана. СТЈ. С којом ни наши лопови нису знали шта ће. Прочуло се по Посавини, по дуваништима и сушарама, То само Бугари могу да доведу у ред.
Дабоме. Та Буарска је сада добила 1,7 млрд еура кредита за санацију повлака спас банака. Од ЕУ.
Лијепо звучи. Млрд. Јебитито. Да није вијести да је БНП, она банка која се рекламира на тениским турнирима и у чија се слова мора гледати као и у добру гузу Шарапове, добровољно пристала да плати 9 млрд долара, девет милијарди, држави Њујорк за казну. Да се не јебе по судовима.
Не знам како ће књижити ту казницу. Али биће у некој фусноти годишњег извјештаја дугог седам километара.
Свјетска банка је чула од Нолета да су у БиХ биле поплаве па је важно јавила да је одобрила 100 милиона долара кредита. Да се опорави инфраструктура и слично.
Кредит се, иначе, зове Помоћ откад и добијање Оне Ствари Ајднакаву.
Све ове сличице Демократског Интеграционализма говоре ми да је Колонијализам био мила мајка. Дође Велики Бијели Маса и запошљава нас као робове. А ми се само клањамо.

Ови Интеграционалисти неће ни да дођу. Само преко Блумберга јаве да смо постали робови. И да можемо да се клањамо курцу свом.