уторак, 11. март 2014.

2740.
СВЕ СЕ МОЖЕ
УЗДРМАТИ И ОБОРИТИ,
ЧАК И ОНО
ШТО ПОЧИВА НА
ВЕЛИКОМ НОВЦУ
И ИМА ОГРОМНУ
ПОДРШКУ ЈАВНОСТИ

Барселона је живи доказ.
Мада је она, при свему, имала и прилично несреће.
Већ годинама Реал, и Мадридска Шпанија, води специјални рат против Барселоне. Они Кијевци, Кличко и Кучко, смијешни су, Весела Свеска, Мале Маце.
Напримјер, Меси.
Сваки играч је осјетљив. Или због тога што је глуп, као и сваки врхунски спортист који је концентрисан само на једну ствар неколико деценија, или због тога што је стално на тој највишој тачки концентрације која исцрпљује и ум и организам, или због тога што је њежне конструкције личности и карактера, условљене том клупском и сваком другом апаратуром око себе.
Онда, у правилном ритму пласираш добре и лоше информације о њему. Добре толико да се тешко подносе. Шеик би дао 250 милиона долара за Месија. Лоше које буде сумњу и самог играча. Отац мувао порез. И тако до двије до три годинице. Док не почне да повраћа, повређује се и сумња у све.
Сјећамо се како су Ибракадабра и Пике уловљени у хомосексуалној пози.
Затим, пресија на клуб. Има купљене судије. Стално им досуђују пенале. Па јавност повјерује у то. Али, повјерују и судије. Мувао са уговором за Нејмара. Сваки живи уговор у свјетском врхунском, супрапрофесионалном, фудбалу нека је врста мувања. Али споран је баш Нејмаров. То је обезглавило клуб јер је Предсједник морао да поднесе оставку. Посљедице по Нејмара тек ћемо видјети.
Клуб је погријешио што је изабрао Тита за тренера јер је човјек, евидентно, био већ болестан. А тим и фудбалери не могу без тренера. Ништа им он неће генијално рећи, они знају да играју и без њега. Али ако га нема, нема игре. То је као и овце. Знају да пасу, али ако нема пса овчара и чобана, поцркаће одглади.
Онда је погријешио што је довео Тату. Више никад не треба да ангажује тренера који има два Т у имену.
Тата Мартино је јужноамерички тренер. А тамошњи играчи се тешко уклапају у европску тактику и стратегију. Тренери још теже.
Европска фудбалска игра је Филозофија. Јужноамеричка је карневал. При чему јужноамеричка може да буде боља и савршенија, еквилибристичнија, жонглерскија. Но, увијек је неодговорнија. Али кад наиђеш, напримјер, на оног Абрамовичевог дивљака па ти паркира два аутобуса испред Шеснаест, можеш да мрдаш и гузицом и сисама, ко на карневалу, ништа ти помоћи неће.

Евидентно је да Барцелона ове године неће постићи ништа. Дио играча мора да иде. Проблеми су се сконцентрисали. Може се десити да у тој жижи изгори и Меси. А тренера за Барселону нема баш на пијацама и у тржним центрима.