понедељак, 30. децембар 2013.

2571.
МОЛИТЕ БОГА
ДА СЕ ДОДИК
НЕ ПРЕДОМИСЛИ

Ја бих формирао безбједносну и обавјештајну агенцију. Која би знала коме је од вас, и кад, странац прднуо у џеп. А ви би јавили шта је јео.
То што опозиција говори о Приватној Удби, поводом одлуке Предсједника Републике о формирању Савјета за заштиту Уставног Поретка, показује каквом ниском збиљношћу они гледају на Републику Српску, на Устав, и на укупно непријатељско окружење око Српске и Српског народа. И Овдје, и уопште.
Они, Опозиција, сутра би Републику Српску турили у подеран џеп и кренули низ пут, само да им неко упре прстом и ловом.
Онај ко посједује Устав, посједује и Државу.
Опозиција, СДС, ПДП, ЧВП, КРСМП, како ли, не разазнају ту елементарну чињеницу.
Онај ко посједује Државу, не може да по њој хода гологуз. Држава тражи оправу и опрему.
Заштита Устава је једна од незаобилазних дужности.
Устав је уговор грађана и Државе. Детаљније, Срба и Државе Српске.
Незаштитом Устава Републике Српске, Опозиција показује непоштовање грађана Српске. Срба.
Срби, грађани Српске, поданици Државе, једини су сретници у БиХ који су директном вољом донијели и мијењали Устав. Сви остали у БиХ су добили већ готово ћаге.
Опозиција би требала и ту чињеницу да уобзири са највећим поштовањем.
Као и чињеницу да су Предсједника Републике бирали Срби директно. Додика, на њихову жалост и немоћ. Њега нису будимирили као Парламент ФБиХ. Он, дакле, ради по Уставу и по изборној вољи. Он не може, као Предсједник, да повлачи приватне потезе. Јер постоји Парламент, Устав, Уставни Суд Републике Српске.
Знам да би Иванић волио да Предсједник приватизује институцију Предсједника Републике. Он би је продао за један еуро. То му је у крви.
Али. Савјет за заштиту Уставног Поретка уставна је надлежност и Предсједника и Републике.
Њихова бесмислена прича о томе да је то приватно тијело које ће производити унутрашње непријатеље, врхунски је коцептуални домет Опозиције.
Нико нема потребе да производи непријатеље у Републици Српској. Они су већ произведени. Произвели су се. Чавић. Сребреница. Иванић. Банке. Порези.
Питање је само хоће ли Босић да се ухвати у Глуво Противрежимско. С њима. Једном ногом је у колу. И шубара му се тамо накривила. Видјећемо. Ускоро. И јавно. За то не треба Савјет за заштиту Уставног Поретка.

Заштита Устава много је озбиљнији и трајнији пројект.