понедељак, 6. мај 2013.

2095.
 SAMO SU
SRBI GENERISALI
MULTIETNIČNOST
I BEZ NJIH JE NEMA
 

Multietničnost je, inače, termin za uobičajenu Mržnju poslije Bratstva i Jedinstva.
Mislim da je pojam prevaziđen. Bošnjački Politički Krug profanisao je i taj pojam i njegovu suštinu. Mogli bi, na primjer, da kažemo Nacionaličnost što bi imalo da znači mozaičnost različitih nacija. A umjesto Nacionalizam, koji se takođe olinjao i izgubio značenje, mogli bi da reknemo Nacionalitet. Normalno je da ističem svoj Nacionalitet.
Vladika Grigorije je, tako su prenijeli sarajportali, negdje rekao da entiteti treba da budu multietnički.
Đurđevdan je, a ja nisam s onom koju volem, pa nisam imao energiju da itujem i tražim kontekst u kojem je Grigorije to saopštio. Pretpostavljam da je mislio na formalne odredbe Dejtonskog sporazuma. Osim toga, Grigorije je, za razliku od mene, širok, vjerski, otvoren čovjek. Ja mislim da hodže ne idu u crkvu.
I mislim da entiteti ne treba da budu multietnički. Jer i nisu.
Nemoguće je dokazati da je Federacija nacionalična. Srba tamo nema a Hrvati su neslužbeni. Zadnji službeni Hrvat kojeg su imali, uhićen je.  
Da smiju Bošnjaci da se popišu, vidjeli bi da je Republika Srpska nacionalični raj, za razliku od Federacije.
A ta multietničnost nije više moguća na prostorima Bivše Jugoslavije. Ne zato što se raspala Dobra Juga nego zato što su Srbi na ovim prostorima bili jedini generator slavenstva, bratstva i jedinstva, pijemontstva, internacionalizma, pa i te banalne multietničnosti. Pošto su se svi uprli da naguze Srbe, da ih ponize, da ih protjeraju, da ih istrijebe a da ih, pri tome, optuže za lažne agresije i genocide, Srbi su, na sreću, nakon jednog vijeka, napustili tu iluziju.
A niko drugi nema ni talenta ni želje da preuzme tu ulogu.
Prošo Voz.