понедељак, 6. мај 2013.

2091.
POLITIČKE
STRANKE U DRŽAVI
SOCIJALNOG
SAVEZA
 

Država Socijalnog Saveza najprije bi trebala zaživjeti u siromašnijim društvima. U društvima u kojima su socijalni slojevi redukovani na mali broj. I gdje se u donjem, prvom taložnom sloju, skupilo nekoliko društvenih segmenata ili nekadašnjih klasa. A gdje bogate i srednje slojeve zastupa zanemarljivo uzak krug članova. I gdje industrijalizacija ne postoji, ili je defintivno uzgubila bitku za revitalizaciju pod najezdom monopolističkih kohorti globalizacije i okrutnih specijalaca finansijskih falangi.
Ta teza određuje i pretpostavke o načinu i mozaiku političke artikulacije u takvim društvima.
Političke stranke u Državi Socijalnog Saveza moraju biti organizovane i osposobljene za nekoliko ciljeva a to su:
·         Apsorpcija širokog kruga članova i glasača – U društvima postraspadnog vala, tranzicijskim društvima, perifernim društvima i dugoročno eksploatisanim društvima uopšte, enormno je veliki broj političkih stranaka kao i broj članova političkih stranaka. U BiH postoji političkih stranaka skoro koliko i benzinskih pumpi. A broj članova svih tih stranaka je, za evropske pojmove, ogroman. Nekoliko najjačih stranaka imaju više od pola miliona članova. U Engleskoj broj članova svih stranaka kreće se oko pola procenta biračkog tijela. Stoga u njihovim procesima kandidovanja stranačkih imena učestvuju i građani, oni koji nemaju nikakve veze sa strankom. Dabome. Trend Pola Procenta će nastupiti i u ovim devastiranim društvima ali ne tako brzo. Stoga politička artikulacija mora biti deelitizirana. Političke stranke moraju mati široku lepezu lidera i moraju govoriti razumljivim jezikom i stavovima.
·         Organizaciona struktura prilagođena komunikaciji sa tako širokim slojevima – Najveći dio stranaka u Republici Srpskoj, a i BiH, samo popunjava police. Imaju vještačkog lidera, recikliranog iz nekog drugog svijeta a ne političkog. Tu su profesori, generali, kalamari. A to nije svijet politike. Čak i uz njihove najbolje namjere, koje su potpuno nemoguće i nerealne, oni nisu osposobljeni da se bave politikom i da ostvaruju političke ciljeve. I imaju logo stranke, na čemu se završava njihov instrumentarijum. To su portal stranke. Stranke koje su potrebne Državama Socijalnog Saveza moraju imati razuđenu organizacionu strukturu. Široko organizaciono postolje sa ogoljenom vertikalom. Takva struktura omogućuje komunikaciju sa biračima i građanima, kontrolu biračkog tijela za svako biračko  mjesto, planiranje broja glasova i pravovremenu korekciju trendova podrške ili odbijanja.
·         Permanentna izborna aktivnost – Stranka Socijalnog Saveza mora da bude osposobljena da vodi Permanentnu izbornu aktivnost u kojoj će se klasična predizborna kampanja vremenom potpuno istopiti. Veliki broj članova i glasača, veliki broj članova stranaka uopšte, zahtijeva da se politička stranka neprestano opredjeljuje i legitimiše. Toliki broj „političkih građana“ svakodnevno iskazuje glad za izbornim znakovima i putokazima koji će se slijediti.
·         Odgovor na sva kratkoročna i stretaška pitanja društva – Stranka Socijalnog Saveza, politički zastupinik, predstavnik i artikulant najširih slojeva, mora da se nosi sa svakodnevicom. To je veoma težak oblik političkog djelovanja. To je u svojoj prvobitnoj fazi radila Komunistička Partija Jugoslavije koja je na idealan način kombinovala rješavanje problema tragične masovne svakodnevice i postavljala strateške ciljeve.
Društvu i državi Socijalnog Saveza nisu potrebne portalske, džepne i manipulativne političke stranke minijature. Stoga izborni sistem treba da se pomjeri ka većinskom a izborno zakonodavstvo prilagodi potrebi brzog i efikasnog formiranja i funkcionisanja vlasti. Društva Socijalnog Saveza nemaju vremena za sitna politička nadmudrivanja, nestabilne vladajuće mozaike i eksperimentalne promjene vlasti.