субота, 29. септембар 2012.


1790.
NI KOSOVO, 
NI BRISELOVO
Pohvalno je što je Srbija počela da slijedi primjer Republike Srpske. Brisel treba da iskaže interes za integraciju. A ne da se za njim trči tužni beskonačni maraton spadnutih gaća. U kome Kacin, Pak i File glume prolazne punktove za osvježenje. Dobro. Kacin se još i pravi budala.
Pohvalno je da je neko jači izrekao takvu tezu. Tomislav Nikolić, Predsjednik Srbije. Otprilike. Trčali smo za EU deset godina i došli do prosjačkog štapa. Sad ćemo da okrenemo ploču. Sad će Srbija da postavlja uslove.
Republika Srpska je odavno to poručila Briselu. I tako radi. Uslov je Republika Srpska. Uzmi ili ostavi. Možemo i prije drugih u BiH da idemo ka Briselu. Ali se mora iskazati interes. I moraju se dati pare. Prazna poglavlja koja nam se nude isto su što i finansijski derivati propalog bankarstva.
Brisel mora da se bori za Srbiju i Srpsku kao što se Turska bori za Sarajevo i Sandžak. Kao što se Rusija bori za svoj srpski energetski areal. Da se malo kurčim. Pošto u BiH Hrvatska samouprava muči, Sarajevo se turči a Srbin se kurči. Nemojte Srbiji slati Kacina Golomudana. Kako je mogla Ketrin, Oprosti mi Ketrin, da sleti u Banjaluku čim je pomenut Referendum. Može i u Srbiju da se blago izvoli prispeti sa konkretnim ponudama.
Dabome. To se neće desiti. Ali će se Srbija okrenuti sebi što će biti mnogo produktivnije od mestimičnih proserica Kacina u obliku Zvaničnog Izvestioca.
Ako uspije da se izbori protiv kriminalaca i zadrži makar i spori tempo stranih ulaganja, Srbija će biti na konju. To važi za Srpsku. Koja ima nešto lakši posao jer je mnogo manje skrovito područje za kriminalce a relativni odnos veličine investicija i bidipija je povoljniji.
No. Srbiji tek predstoji veliki posao. Stav Tomislava Nikolića izrečen na izbornoj skupštini njegove stranke, mora se uobličiti u konzistentnu politiku. Onakvu kakvu Republika Srpska već odavno ima uobličenu, od Esenesdeove pobjedničke 2006. Potrebno je čitave strukture i kordone političara i javnih djelatnika preoblikovati i obučiti za čvrst stav prema Briselu. Nije dovoljno da to kaže samo Predsidetelj Serbije.
A to će biti veoma teško. Jer slojevi su se debeli nataložili na Politici Spalih Gaća prema Briselu i Zabole Me Za Kosovo. Mnogi su uživali u konforu kooperativizma, uljuljkavanja, proseravanja na temu Kad Srbija bude dio EU. Srbija na EU putu. EU je prioritet svih prioriteta. I Mediokriteta.