недеља, 19. фебруар 2012.

KASIM TRNKA I ČLAN 48.
Sarajevski Avaz, koji nije javni medij ali jeste stranački i privatni sa najvećim tiražem u Praznini, sistematski vrši mračno uzbunjivanje, postrojavanje i mobilizaciju Bošnjaka svakodnevnim iznošenjem izmišljotina, poluistina i jednostranih žrtvenih činjenica, etiketiranjem, lamentiranjem nad sudbinom Bošnjaka koje se sistematski progoni već 150 godina… Kad su, ono, otišli Turci.
Sada je Glavni Trebinjski Imam, ef. Hodžić, izašao sa činjenicom da u Trebinju živi 200 Bošnjaka. Prijeratnih je bilo 6.000.
Dabome, ef. Hodžić ne govori o stotinama drugih Trebinja u Bosni i Hercegovini. Samo što se negdje radi o Srbima, negdje o Hrvatima, negdje o Bošnjacima. Ne vidim u čemu je problem što u Trebinju nema 5.800 muslimana. Kad u Sarajevu nema 150.000 Srba. Da li da se prebrojavamo. Ili je to vrijeđanje drugih naroda. Šta li na to kaže The Neuvredljivi.
5.800 muslimana koji su protjerani ili pobjegli iz Trebinja, nisu žrtve Srbljaka Vučurevića i sličnih, nego direktna žrtva Rata Za Njihovu BiH kojeg je povelo političko i vjersko rukovodstvo muslimana pod mudrim stijegom Legendarnog Oca. Trebinjski muslimani su žrtve jer nisu u tom projektu učestvovali ni na koji način. Ni u planiranju, ni u realizaciji. Dabome, da ima Trebinjaca Krivaca za progone i odlaske. Želim im da ih sudovi i tužilaštva pronađu i smjeste gdje je određeno. Ali pretežan krivac nije u Trebinju, efendija Hodžiću. Nikad nije bivalo da u Praznini svi imaju Tuđmana i Miloševića a samo jedni nemaju.
Šta postiže Avaz sa ovim brojkama i panikama. I drugim kampanjama o adresama žrtava, o Karadžićevim serektaricama… Ništa. Osim što utiče na podsvijest Bošnjaka i dezorijentiše ih u socijalnom, kolektivnom i međunacionalnom smislu. To ih čini pogodnim za mobilizaciju i homogenizaciju koje su samo pretkorak za saopštavanje glavnog zamjenskog neprijatelja i krivca za ono što su im uradili njihovi politički i vjerski lideri.
U istom mobilizacijskom proglasu pojavljuje se i fantomski Ustavni Profesor Trnka. On drži posmrtni govor Članu 48. koji je ispao iz kolosijeka a koji je trebao omogućiti Bošnjacima da vladaju i tamo gdje ih nema. Da u trebinju biraju i vladaju kao da ih je 6.000 a ne 200. U tom sklopu je i kuknjava nad činjenicom da se radi na tome da dijaspora ne može da glasa na izborima u BiH.
Najdemokratičnije bi bilo da na izborima u BiH glasa cijela EU i zemlje Organizacije Islamskih Zemalja. I Zukorlić.
Trnka uzbunjujuće prognozira da će Član 48. biti izabačen iz Ustava Republike Srpske a da će to odobriti i Ustavni sud Republike Srpske.
Trnka ne kaže da je to učešće u vlasti na osnovu konstitutivnosti svih na cijelom području BiH, potpuno neustavno jer u Dejtonu takav ustav nije donešen nego je, kasnije, Ustavni sud BiH sa dva Bošnjaka i tri stranca preglasao dva Hrvata i dva Srbina i nametnuo tu konstitutivnost koje nema u životu i u stvarnosti pa je ne može biti ni na izborima.
Opet ne vidim u čemu je problem. Republika Srpska je u Dejtonu, u sastav Praznine, ušla kao država i teritorija srpskog naroda. Svi koji su se tu zatekli, i koji dođu, dobro su došli i treba da žive kao i svi ostali. Da ne kažem Kao Srbi.
I ništa više.
Trnka, pošto je profesor, trebao bi da zna da ustavni sud nije Sud Za Istoriju Popisa Stanovništva.
Bez obzira što Fahro Esbebe misli da će radikalizacijom svijesti o žrtvi, uz prezačinjeni garnirung iznošenja monstruoznosti koje su praktikovali dosadašnji lideri, Baki, Tihi… Lagija zasad nije uputno dirkati, otvoriti prostor za svoju opciju Bolje Budućnosti, čini istu grešku kao i oni prije njega. Ponovljene greške ne donose nikad ništa. A činili su ih i drugi na ovim prostorima. Bez efekta.