недеља, 17. јул 2011.

SARAJEVO TREBA
DA UČI OD REPUBLIKE SRPSKE
Sarajevo nikada neće imati dobre odnose sa Srbijom. Ni kada to bude uslov za ulazak u EU. Ako ikada do toga dođe. I za Srbiju i za BiH.
Sarajevo svoj odnos prema Srbiji temelji i temeljiće na sebičnom argumentu Žrtve Agresije i Opkoljenog Granatiranog Grada. I diktira takav odnos i BiH. Sve ustavne relacije Republike Srpske sa Srbijom proglašavaju se separatističkim koracima Otcjepljenja i Prisajedinjenja Beogradu. A bilo kakvi hrvatski kontakti sa Beogradom su kolaborcija sa četnicima.
Sarajevo od Beograda traži samo pokriće i odobrenje za politiku Jedna Bosna – Jedno Sarajevo. I eventualno dresiranje Srba u Republici Srpskoj na vječnu pokornost, poniznost i podvornost. Sve osim toga pod sabljom je. Nedavni boravak Predsjednika Srbije u Sarajevu dobar je primjer.
Republika Srpska, pak, razvija sa Beogradom partnerske odnose. Bez obzira ko je na vlasti. I sa Koštunicom. I sa Tadićem. Jučer je u Banjaluci bio Nikolić. Dobro, i njemu treba posjeta Republici Srpskoj. Biće izbori.
Republika Srpska ne gleda ko je na vlasti u Srbiji. Kao ni u Hrvatskoj. Bitno je samo da ne diktira Srpskoj, da ne uvodi sankcije i da je ne pljačka, kao što je to radio Milošević.
Zato je i Nikolić dobrodošao u Banjaluku. Jer je došao vlastima koje predstavljaju volju birača. Ne bi bilo dobro da je razgovarao samo sa opozicijom.
Takve odnose bi sa Beogradom trebalo da ima i Sarajevo. To je ulog u budućnost.
Osim ako Sarajevo budućnost vidi potpuno drugačije od one koja je realna.