среда, 20. јул 2011.

SRBI NA BEHATEU
Nedopustivo je poigravanje takozvane bosanskohercegovačke, zajedničke, televizije sa publikom u Naseobini.
Govorim to povodom činjenice da je utakmica Borac – Makabi prenošena na BHT-u a ne na RTRS-u.
Stari državni štos. Svaka rupa ima ambiciju da jednog dana postane vuklan. Tako i svaka naseobina ima ambiciju da jednog dana postane država. A država se postaje tako što, prvo, nelegalno dobiješ državnu televiziju a onda, drugo, državna televizija počne da prenosi državne utakmice. Državne utakmice su utakmice prvaka Naseobine. Ove godine je to Borac. Poštujem Državu, Borac i državnu televiziju. Razumjećete da to govorim samo zbog onih koji, iz Nekih Ambasada, prate šta retorišu oni iz Banjaluke. To je normativno. Stvarno, to bih sve naudio.
Glavna činjenica nije u tome što je Borac prvak, koji nema pojma o fudbalu, kao i cijela Naseobina, niti u tome što postoji Televizija koja misli da je Država nego u tome što BHT na srpskoj slobodnoj teritoriji u BiH niko ne gleda. A na teritoriji pod kontrolom Behatea, malo ko hoće da gleda Srbe kako igraju nogomet. Tako kaže reporter Behatea. Nogometaši Borca.
Za to vrijeme, dobro, nešto ranije, Erteres, Televizija Teritorije Republike Srpske prenosi utakmice reprezentacije Srbije dok taj Behate prenosi tamo nešto.
Nemoguće je odgonetnuti koja je svrha turanja u oči nogometa gledaocima koje to ne zanima a oduzimanje prava da taj fudbal prenose oni čija bi publika to gledala.
Ako neko misli da se ovako pravi država kojoj će pripadati njeni podanici, nemorate ga ni vaditi, od tog nema ništa.