недеља, 17. јул 2011.

SAD ĆE I KURDI
DA VIDE ŠTA JE VALTER
Iz Turske je, od Erdogana, stigla vijest o novoj demokratskoj platformi, o savremenom unutarsusjedskom odnosu, o prostranstvu tolerancije.
Kurdi će platiti visoki cijenu.
Rekao je Erdogan nakon kurdske zasjede u kojoj je stradalo sedam turskih vojnika. Dabome, oni koji su postavili zasjedu, koji su je instrusiali i koji su nagovarali na nju, i hjeli su da Erdogan tako reaguje. Vjerovatno to najmanje odgovara Kurdima ali zato odgovara mnogima izvana. Turska će umjesto Otomanske stabilnosti imati unutrašnju nestabilnost. Knjižiće joj se opet istrebljenje ili neka slična kategorija štogod poduzela prema Kurdima. Evidentiraće se da njena spoljna politika ne može da bude uspješna kad ne može da riješi unutrašnja pitanja. Osim silom. Mnogi će likovati. Zabavite se malo o sebi. Pustite nas ispod te Stabilnosti. A moguće je i da je sama Turska inspirisala, na neki, način, zasjedu. Možda je neki Oglu procijenio da je sada najbolja prilika da se Kurdišu Kurda. Ako Palestinci dobiju Državu, ako ode KapaliKipar, bolje je ne imati Kurdsku Demokratsku Autonomiju u njedrima. A i dok traje Degadafizacija Libije, možda je dobro, u zavjetrini, izvršiti deratizaciju terena. Kako to otomanski zvuči.
Kakogod bilo, ostaje ključna rečenica Kurdi će platiti visoku cijenu.
To je ta Turska koja je jedna od perjanica Nato pakta u tim bliskoistočnim avlijama. Libija će Platiti visoku cijenu. Irak će platiti visoku cijenu. Beograd će platiti visoku cijenu. Za Iran se još preračunava. Ta Turska koja se zalaže za ravnopravnost nacija u BiH. I za ravnopravnost Sandžaka.
Znam šta bi nekolicina sarajevskih vezira dala da može upotrijebiti ovu rečenicu. Sa nešto izmijenjenom početnom imenicom. Neću da kažem na koje mislim da nebi bio optužen da suzbijam otomansku nostalgiju. I negiram Genocid Nad Jermenima.
Zbog te nekolicine, a povodom Istorijske Platforme Erdogana, svako normalan na Balkanu, treba se kloniti Turske.