недеља, 19. јун 2011.


DIREKTNIM LETOM
AL DŽAZIRE
U KOMUNISTIČKU PODOBNOST
Iskusni komunistički novinar, koji je funkcionisao u više komunističkih i postkomunističkih sistema i nasljednika, Goran Milić, pokušava da kapital u javnim medijima predstavi demokratskim. Naročito arapski kapital koji stoji iza Al Džazire na Balkanu.
On opravdava direktna testna pitanja novinarskim kandidatima: Da li se u Libiji vodi borba za demokratiju ili je to rat za rušenje Gadafižima, Da li je Kosovo nezavisna država... poštovanjem različitih mišljenja.
I od vodootpornog Gorana Milića mnogo je.
Radi se o graničnim pitanjima iz kojih će se razaznati politički i lični stav svakog kandidata a na osnovu toga će se odlučiti o angažovanju na toj Al Cindžiri. Da budem razumljiv: Kogod bude rekao da Kosovo nije nezavisna država, neće dobiti posao.
To, Brate Gorane, nije nikakvo poštovanje različitih mišljenja. To je inovacija dostojna Eureke. Da se predcenzuritivima spriječi kasnija cenzura koja je skupa i rizična. Ovako, angažuješ osoblje u koje si siguran da ti neće praviti probleme. To će se potkrijepiti i ranijim stavovima svakog kandidata koji se mogu naći na toj internet slamarici. Tako nešto nije umio ni komunizam. On je imao ogoljenu samocenzuru koju je i Milić praktikovao i prakticirao, ovisno o tome gdje je bio.
Poštujem kapital i njegovu demokratiju. Kao i orijentaciju neke Al džeteve. Zamišljam kako bi bilo kada bi neka propagativna gej televizija angažovala mene za analitičara i kolumnistu. Ne ide, Brate Gorane.
Ali ne poštujem da jadne novinare i javnost zavaravate njihovim pravima na različito mišljenje i poštovanjem tog prava kad to nema veze sa onim što neprikriveno radite.
Bilo bi kapitalno demokratično da se obznani: Tražimo novinare takve i te političke orijentacije. Poželjno iskustvo u šutnji i poštivanju.