субота, 6. новембар 2010.

NEODREĐENA POLITIKA SARAJEVA
AGENCIJSKA VIJEST O GOSTOVANJU SULEJMANA TIHIĆA NA RTRS-u:
Predsjednik Stranke demokratske akcije /SDA/ Sulejman Tihić izjavio je da će budući izgled BiH podrazumijevati izmjene daytonskog Ustava i da to moraju biti samo realna rješenja, odnosno ona oko kojih se mogu dogovoriti sve tri strane.
Tihić je za Radio-televiziju Republke Srpske rekao da idealnih rješenja neće biti, ali da je jedno od realnih rješenja bio travanjski paket ustavnih promjena iz 2006. godine, koji je podržan od najvećeg broja stranaka u BiH.
"Nažalost, Stranka za BiH je najodgovornija za rušenje travanjskog paketa, koji je bio dobro rješenje, ali i za rušenje politike dogovora i kompromisa i sada nam treba mnogo da se vratimo u poziciju u kojoj lideri mogu postići dogovor", istakao je Tihić.
Komentarajući rezultate općih izbora u BiH, Tihić je rekao da iznenađenje predstavlja dobar rezultat SDP-a, te da je manji broj glasova SDA rezultat realne politike koju je ona vodila, a imala je tešku socijalnu situaciju i nije povlađivala određenim populacijama.
On kaže da je za njega iznenađenje i izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva, iako su sve predizborne istraživanja bila u njegovu korist, ali da je uvjeren da će on štititi interese hrvatskog naroda.
"Smatram da je Komšić izabran, jer je viđen kao bh. patriota i da osim što je Hrvat, on štiti interese svih", rekao je Tihić.
On je dodao da je formiranje koalicije SDA i SDP BiH posljedica izbornog rezultata i ustavnih mogućnosti za uspostavljanje koalicije stranaka sa nacionalnom i entitetskom većinom, a da ove dvije stranke spaja odnos prema državi BiH, koju obje vide kao decentraliziranu i državu ravnopravnih naroda.
Govoreći o ustavnim promjenama u pogledu teritorijalne organizacije u BiH, Tihić je istakao da se u tom smislu Hrvati osjećaju neravnopravnim i da se to mora ispraviti kroz njihovu ustavnu poziciju ili drugačiju teritorijalnu organizaciju na razini oba entiteta, ali da SDA ne podržava formiranje trećeg entiteta u BiH.
"U tom dijelu hrvatska politika nije dovoljno jasna, jer ne govori koji teritorij bi hrvatska jedinica obuhvatala, ali SDA je protiv trećeg entiteta, naročito za njegovo formiranje samo u Federaciji BiH", naglasio je lider SDA.
Kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara BiH, Tihić je izrazio očekivanje da bi dogovor stranaka mogao se postići do siječnja naredne godine, dodajući da bi najbolje rješenje bilo da vlast zajednički formiraju SNSD, SDP, HDZ i SDA.
"Vjerujem da vlast mogu formirati ove stranke. Što se tiče SDA, ona će razgovarati sa svima, osim sa Savezom za bolju budućnost, koja se pokazala kao privatna stranka koja provodi medijsko nasilje i poduzima neargumentirane napade na SDA", poručio je Tihić.
Na pitanje kakva je trenutna situacija u SDA, njen lider je odgovorio da je ova stranka danas jedinstvena i da između njega i novoizabranog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića nema razlika, te da su određene "rupe" u stavovima popunjene na nedavnim izborima.
(srna)
Sulejman Tihić, SBA, Stranka Bakirove Akcije, gostovao je na Erteeresu.
Ni nakon pedeset minuta nisam uspio da shvatim zašto je došao u taj Intervju a niti zašto su ga pozvali.
Tihić je konstatovao da druga dva naroda prave nacionalne blokove. Dodik uvlači Esdees a izgleda da se dogovaraju i dvije najjače hrvatske stranke. Samo u Sarajevu, eto, mi i Esdepe smo se dogovorili. Na pitanje intervjuistice šta veže Esdea i Esdepe, Tihić je bio određen do molekula: Pa, vidite, evropske integracije, vladavina prava...
Šta je to što njegovoj stranci odgovara kod Esdepea? Pa, vidite, oni ne vode politiku isključivosti.
Zalažete se za državu ravnopravnosti. Kakva treba da bude ta džava? Pa, vidite, kakva ravnopravna država treba da izgleda to niko ne zna.
Lagumdžija je u izbornoj noći bio isključiv. Pa, vidite, to je vrućina poslije izbora. Temperatura.
Čović je govorio o trećem entitetu. Pa, vidite, to je neprihvatljivo. To nije temperatura izborne noći. Oni su možda neravnopravni i tako se osjećaju ali njihova politika nije jasna. Treći entitet nema sagovornika u Sarajevu a naročito ne ako je lociran u Federaciju.
Komšić je izabran zato što ga smatraju bh patriotom. On štiti interese svih naroda u BiH. Možda on može bolje štiti interese Hrvata nego drugi.
I tako do kraja emisije.
Tihić je, očigledno, politički sin Alije Izetbegovića. On izvanredno nastavlja najvažnije odrednice Izetbegovićeve politike a ne Bakir koji se deklariše kao provodnik te politike mada je do kraja ne shvaća i nema prirodne sposobnosti za takvu ralizaciju. Bakir je otvoreniji i pošteniji od starog Izetbegovića.
Tihić demonstrira nekoliko osobina projektanata dugoročnih trendova Sarajevskog političkog kruga:
• Neodređenost u namjerama. Ne zna se kakva pravedna država je cilj. Ravnopravnost ali bez Trećeg entiteta. Predlaže da šest stranaka, okupljenih oko SNSD, SDP, SDA i HDZ, imaju dvotrećinsku većinu za promjene ustava ali nigdje ne kaže za kakve se promjene ustava zalaže. Dok druga dva politička faktora u BiH imaju jasne političke namjere. O zadržavanju ustavnog, plitičkog i teritorijalnog okvira Republike Srpske. I o formiranju Hrvatske Federalne Jedinice na području većinskih Hrvatskih županija bez zadiranja u Republiku Srpsku, što je Čović nekoliko puta javno obrazložio a Tihić i dalje optužuje Hrvate uopšte da ne znaju šta hoće. Kada mu je voditeljica predočila da je to rečeno i u njenoj emisiji: Ne znam, ja to nisam gledao. Šta je, dakle, nenamjerna namjera? Govoreći o dalekoj mogućnosti da Treći entitet bude formiran tako da uključuje Integralnu Posavinu, Tihić zadržava status kvo u kome Hrvati dalje propadaju, a Komšić ih spasava, uzdajući se i čekajući da se na drugi način devastira i Republika Srpska.
• Dvostruki sistem mjera. Kada HDZ u izbornoj noći govori o jasnim namjerama, kao i SDP o zauzimanju mjesta predsjedavajućeg Savjeta ministara, pa kasnije o rušenju Republike Srpske silom, jedno je u Sarajevu neprihvatljivo a drugo je posljedica izborne vrućine. Istovremenim koaliranjem sa SDP i zalaganjem da dobiju mjesto Premijera Državne Vlade, Tihić otkriva da je to čvrst i predizborni projekt u čijem paketu je bio izbor Izetbegovića, Komšića i okupacija Vijeća ministara, uz isključenje iz igre HDZ-a i SNSD-a. Jedino su se prevarili u predviđanju da će ove obje stranke pasti na izborima što bi olakšalo njihovo zaobilaženje.
• Nespremnost na ravnopravnost. Tezom da Hrvati, politički faktori, ne umiju da kažu šta hoće i da samo izražavaju nezadovoljstvo zbog nedostatka jednakopravnosti, garniranom sa tvrdnjom da su Komšića izabrali bh patrioti i da on može bolje zaštititi Hrvate od drugih, Tihić, kao ovlašteni predstavnik Sarajevskog Političkog Kruga, dalje produžava BiH kao Zemlju Neravnopravnosti. Dabome, on izbjegava da analizira stvari realno jer bi došao do zaključka da i prividna nejasnoća Hrvata potiče od toga što im Sarajevo 2o godina servira nejasne namjere, nerealne ciljeve i vještačko bratstvo. Hrvati su, tako, mnogo vremena potrošili nadajući se Rađanju Države u kojoj ni Srbi ne bi imali entitet. Ta sarajevska prevara da ako ukinemo Republiku Srpsku i vama će biti mnogo bolje, dovela je do opšte dezorijentacije Hrvata koja se tek sada razbija u narodu pa je slijede i Čović i drugi.
Dok Tihić demonstrira jevtinu kupovinu sarajevskih opsjena putem teve-šopa, Zovite Odmah, čim kupite dvije opsjene, dobićete besplatno i tri prevare, dotle Dželepdžija Lagumždija, politikuje u kuloarima, tunelima i ambasadama.
Glavna kratkoročna zamka SDASDP, Sarajevskog Političkog Kruga, jeste u stvaranju Dvije Trećine za ustavne promjene. Toga se trebaju čuvati i Srbi i Hrvati. Prvima se može dogoditi devastacija Republike Srpske a drugima poruka: Samo sačekajte da još ovaj paket proguramo. I tako novih dvadeset godina.
Stoga, što je SPK neodređeniji Srpski Politički Blok i Hrvatski Treći Blok moraju biti određeniji.