четвртак, 8. јул 2010.

NUDIGUZI I POTOPNICI
skica za opijelo opoziciji
SPALA KOPITA NA IVANIĆA

Sinhronizovani medijski odredi, mala noćna upotreba novinara, mislim kao noćne posude, kupovina, podmićivanje, vrbovanje, ucjenjivanje, okupljanje u garažama... nije pomoglo. Opozcija u Republici Srpskoj se rasula kao crvi iz balege.
Propale su i zadnje nade koje su polagane u Treći Aladža Blok, koji je dobio ime po Zdravku Krsmanoviću Foči, koga tamošnji obožavaoci raspoznaju kao Aladža Zdravko, jer mladi prosperitetni dvojac Splavar – Aladža nisu uspjeli naći zajednički jezik sa provincijalnim veličinama i vrijednostima oko toga ko će biti ministar inostranih poslova, da li neki Čmrdžić iz Trebinja ili neki Kvrkoljić sa Bikavca.
Knadidat Tadić nestao sa političke scene.
Ivanića nema skoro kao ni Borenovića.
Čavić žrtvovao soma za opštu opozicionu stvar.
Stranci se predali.
Od onih sinhronizovanih, ukolijenčenih, podmićenih i potplaćenih, djeluje još zajedljivi Ateve i neidentifikovano analitičko - medijsko čudo koje prognozira neizvjesnost u utrci Nebojša Radmanović – Mladen Ivanić.
Ivanić je još jedina nada međunarodne zajednice. To ne znači i da je nada cijele opozicije, jer veliki dio tog konglomerata svu guzicu podera brinući se za podršku Mladenu Ivaniću.
Ali Tanja Topić, analitičar po zaduženju od strane Fondacije Fridrih Ebert, i Večenje Novosti, otkako su, valjda, Bodo Hombah i WAZ dobili novi udio u vlasništvu, plasiraju tezu kako je neizvjesnost u borbi za srpskog člana predsjedništva takva da se ne zna ko će pobijediti.
Pitanje je da li će pobijediti Mladen Ivanić koji je, dok je bio ministar inostranih poslova, naredio bh ambasadama da otvore knjigu žalosti povodom smrti građanina i bivšeg zatvorenika Kape Doma Zenica, Alije Izetbegovića.
Pitanje je da li će pobijediti Mladen Ivanić koji je na prijevremenim predsjedničkim izborima u Republici Srpskoj, 2007. bio treći, posljednji, iza Ognjena Tadića.
Ili Nebojša Radmanović koji je zauzdao ona dva štajerca u Predsjedništvu, kulturnom upotrebom veta tako da poslije nisu ni stavljali na dnevni red ono što bi moglo stradati u vetu i u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Ali, to je dobar znak opoziciji. Ili svima onima koji se proglašavaju opozcijom i koje je zahvatio taj ufur. Okupljani su i instruisani samo da bi bili upotrijebljeni kao zečevi na atletskom mitinigu. Da prođe Mladen Ivanić. Jedino je on stvarni favorit Meždunarodnaje zajednice. Nije, valjda, neko pomislio da je to i Ognjen Tadić. Čavić. Splavar. Aladža. Mihajlica, sakloni i sačuvaj.
A Ivanić, pak, nakon Operacije Podguživanje prema strancima, Rezolicija Genocid, Omekšano Entitetsko Glasanje, Prihvatljiva Butmir Sapunica, predskazuje javnosti opšti potop čime nevjerovatno vijagriše opoziciju poručujući joj da će, ako dođe na vlast, zateći pola marke i dva javna nužnika kojima će moći da vlada. Sve ostalo je, prema Ivaniću, propalo. Bitno je da ja budem Član Predsjedništva.
Biće zanimljivo to komešanje u narednih šezdeset dana, među nudiguzima i potopnicima.