среда, 9. јун 2010.

DRŽAVA INCKA I AMBASADORA
Bilo bi lijepo da se BiH prozove Ambasadorija. Ili Inckonija. Savezna država Ambasadorija. Republika Inckonija. Toliko se taj kor miješa u unutrašnje stvari ove Naseobine da je došlo vrijeme da se normativno stanje privede realnosti, izjednački sa faktičkim stanjem. Ili da im uzvratimo. Pa da se Država Naseobina počne miješati u poslove ambasada. Da im, na primjer, počnemo kositi travu ili zahtijevati da mi, Država i Entiteti, postavljamo portire ili higinijeničare u ambasadama.
Ambasadori PIC-a i Incko Navijač, počeli su kampanju za povećanje budžeta Savezne Države koja se „razvija“, „ima nove zadatke“ i „njene funkcije se proširuju“. Za početak traže 200 miliona maraka više za slijedeću godinu. Vojska, prisjetimo se, smatra da je 350 miliona maraka malo koliko troše za izigravanje oružanih snaga sastavlajenih od satnija i domobrana, priučenih odjeljenskih generala i načelnika štabova sa činovima koje im dodjeljuju neidentifikovani punktovi.
Pare, takozvanu državinu, moraju da daju entiteti. Nema ko drugi. A entiteti ne daju pare. Jadnici iz Federacije i ovako samo što nisu postali Grci a ako bi im još otkinuli iz duvankese, mogu da zatvore cirkus. Ukidanje entiteta. Republika Srpska se drži stabilno ali to i jest najveći problem. Treba je iznuriti. Ako ne možeš srušiti Dodika, uzmi joj pare. Naseobina ima nove zadatake, njene funckije se proširuju. Zemlje u okruženju propadaju, Američani puše, nestale su velike banke, samo Naseobina cvjeta i behara.
Kao i, onomad, Kardelj, imam ideju.
Entiteti treba da raspišu tender, a može i pozivno nadmetanje, za obavljanje poslova iz oblasti: sjednice Savjeta ministara i pripadajuće plate, sjednice Parlamentarne skupštine BiH i plate, razgovori o bezviznom režimu, tuzemno i inozemno, državne sahrane, po potrebi, sendviči, sokovi i obojena pića za strane goste, Lot jedan, lot dva... pa neka se Naseobina, Država, Državni budžet, jave na tender i ponude cijene. Za tu svrhu se može osnovati Regulatorna agencija za Državu i njene poslove. Nezavisni regulator. Funkcije se proširuju.
Ambasadori i Incko, iz sorte mlatipara i ljudi koji nikad nisu nešto privrijedili da bi znali cijeniti dinar i paru, neukusno shvataju svoj posao u Naseobini.
Neki politikolog bi im trebao objasniti da se djeca ne prave srednjim prstom, ni država nametnutim budžetom.