петак, 9. април 2010.

PSIHIČKI IVANIĆ
Dobro, da se pozabavim malo i drkadžijama dijagnostičarima.
Mladen Ivanić je na političkoj sceni Republike Srpske poznat kao:
• Lažov
• Loš trgovac
• Gubitnik
• Gubar
• Kolaboracionist
• Izdajnik
LAŽOV. Kada je formirao stranku, Partiju demokratskog progresa, krenuo je u kampanju kao ekonomist, profesor, doktor sci, optimističnim programom koji će, nakon trogodišnje vlade Milorada Dodika i Koalicije Sloga, koja je imala većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske tek pokatkad, zaposliti 50.000 radnika. Od toga, nakon dvije godine njegove vlade, kada je štafetu predao Mikereviću, a ovaj Bukejloviću, zaposlio je samo Milicu Poreznicu iz Beograda. Sve ostalo je slagao i poletio u Sarajevo da bude ministar inostranih poslova. Srpski Alkalaj. 2001. je, pred stranim svjedocima, obećao da će formirati vlast sa Esenesdeom a sutradan je objavio da ide sa Esdeesom. Lagao je strancima i normalnim Srbima da je to zbog toga da bi konačno uništio Esdees.
LOŠ TRGOVAC. Prodavao je banke za jedan euro, po cijeni bostana u avgustu, ili za 150.000 maraka u strogom centru Banjaluke, koliko vrijedi i osrednja pola daščara, pola rigolovana šljeperuša na istom mjestu.
GUBITNIK. Izgubio je podršku ilegalnog dijela Međunarodne zajednice, koju je imao u prvom dijelu mandata Pedija Ešdauna. Izgubio je ministre i direktore javnih preduzeća. Izgubio je legitimitet ministra inostranih poslova jer ga je mrljavi Terzić smjenjivao kadgod mu se pripišalo. Izgubio je učešće u vlasti koje mu je velikodušno poklonio Dodik i SNSD. Izgubio je predsjedničke izbore od Rajka Kuzmanovića.
GUBAR. Političku stranku je formirao da bi odmah ušao u vlast. U svim fazama vlasti bio je nametnik, imela, gubar, šumski nametnik, što mu je i najprimjerenije. Koristio je Esdees kao saučesnika u vlasti a preuzeo i svoje i njihove poluge i fotelje. Koristio je vlast, ostavivši je Mikereviću, i stranku, da bi se lično karijerno okoristio kao ministar inostranih poslova, ministar ladne ladovine jer iz BiH se ne vodi inostrana politika pa nemaš šta da radiš osim da lelemudariš po svijetu. Koristio je predizbnu zgodu da napusti Esdees i ode u opoziciju. Koristio je dobru dušu Dodika i Esenesdea, da učestvuje u vlasti, nakon izbora 2006. ničim zasluženo. Takvog političkog nametnika nema u istoriji političke scene novih evropskih zemalja.
KOLABORACIONIST. Saradnik okupatora. Slažemo se da je Ohaer, u verziji devastiranja Dejtona i skrnavljenja i sakaćenja Republike Srpske, okupator. Ivanić je sarađivao sa okupatorom u projektu jedan račun UIO na osnovu čega Republika Srpska konstantno gubi lovu. Najmanje u svom mandatu, kao i u mandatu njegovog stranačkog igrača Mikerevića, prenešeno je, nelegalno, na desetine nadležnosti Republike Srpske a u aranžmanu i u saradnji sa okupatorom. Profesor je zapalio žito.
IZDAJNIK. To je časno zanimanje. Samo s druge, tamne, strane časti. Potrebna je i hrabrost za takvo zanimanje. Đon obraz. Postoji više vrsta izdaja. Za pare. Za položaj, takozvano uguzičenje. Za sitne prinadležnosti. Nema izdaje iz ideoloških uvjerenja, opozicionarstva i zbog dolaska na vlast. Ivanić je izdajnik s predumišljajem. Jer je izdavao interese Republike Srpske, u nabrojanim i gore nespomenutim slučajevim, namjerno i smišljeno a da pri tome nije bilo znakova ucjene, primoravanja i situacije koja nije izlazna. Izdao je interese Republike Srpske u bankarstvu. U poreznoj centralizaciji i unitarizaciji. U desetinama slučajeva nepotrebnog prenosa nadležnosti, neustavnog i antidejtonskog.
Sa takvom referenc listom, trenutno se promoviše kao:
• Dvoličnjak
• Politički ljubimac
• Pijemont opozicionog vašara
• Crna Marta propasti
DVOLIČNJAK. Jedno priča javnosti Republike Srpske. Drugo priča Sarajevu i strancima. Ne ide u Butmir, šaljući poruku javnosti Republike Srpske da nije učestvovao u toj najezdi na zdanje Republike a onda u Sarajevu izjavi da se mnogo stvari iz Butmira moge prihvatiti. Na sve načine nipodaštava referendum i projekt zakona o referendumu u Republici Srpskoj a onda u Sarajevu izjavi da bi prihvatio Rezoluciju o zločinima u BiH gdje bi najviše prostora imao genocid u Srebrenici.
POLITIČKI LJUBIMAC. U više navrata je kritikovao Dodikovu i vlastničku osionost, nekooperativnost, ekscesnost, grubost, nudeći se kao umiljati, tolerantni, prihvatljivi pregovarač, sarajevski ljubimac i saučesnik. Čak bi prihvatio i redukciju entitetskog glasanja.
PIJEMONT OPOZICIONOG VAŠARA. Sada se promoviše u okupljača opozicije u najširem smislu. Esdees nema konekciju sa strancima, stranim izdajnicima i stranim okupatorima pa je Ivanić primio zadatak da okupi sve oko sebe, Čavića, Jandrića, Krsmanovića, Esdees, Mihajlicu, Našu stranku, bivšeg Dragutina Ilića... da ih opet , sve, iskoristi i bude Član Predsjedništva BiH u ime srpske opozcije i kolaboracije.
CRNA MARTA PROPASTI. Ivanić i njegova Pedepe, nemaju nikakav politički program nego se nastoje pozicionirati kao vjesnici crne slutnje. Njihova teza je da je sve propalo. Naročito penzioni fond kojim su oni upravljali od kraja 2000. godine. Da je narod gladan, da je zavladala glad i avetinjska sirotinja. Da će i ono što se još drži, u oktobru potpuno propasti. To je salijevanje strava, bacanje čini, ušivanje odžinih zapisa, sve, samo nije politički program.
Kada mu nešto od toga kažem, onda, pošto nema program, nema koordinate, nema koncept i nema gdje da smjesti moju tvrdnju, izjavi da neće da komentariše izjave psihičkih bolesnika. Ko biva moje izjave.
Psihička bilest se liječi.
Izdajstvo se ne liječi.
Lažovstvo, kao politička tehnologija, se ne liječi.
A kaldrmisani obraz pogotovu.
Kakav obraz treba imati pa ubjeđivati ljude da su sirotinja i da su propali a istovremeno imati iza sebe infarkt.
Jer je poznato da se infarkt dobija od gladi, nedostatka cigareta, trajnog nedostatka piva, nestašice holesterola u pršutu, francuskom siru i janjetini, zalijepljenog stomaka za kičmu i sindroma Jebeš Karakter Koji Nije Labilan.