понедељак, 5. април 2010.

ANĐELINA DŽOLI I BRED PIT
NISU USPJELI DOGOVORITI
USTAVNE PROMJENE
Štajnberg i Moratinos dolaze u BiH i donose dva lista papira u djelovodniku zavedena kao Deklaracija. Razgovaraće sutra i prekosutra sa liderima. Komšinka Mara veli da je u Deklaraciji unešeno i ukidanje entitetskog glasanja. Susjed Milutin kaže da ne vjeruje jer je Haris značajno namrgođen čak i kod kardinala Puljića, na uskršnjem prijemu. Komšić ne zna ništa pošto mu je faca bila, veli Milutin, kao u mrtve ribe. Susjedov tetak Dragutin kaže da je deklaracija prdnula u vjetar jer oće da nam uvale novi ustav. Sve prenešene nadležnosti da se utrpaju u ustavne promjene. Sejdić i Finci ispali bijedić i naivci. Neko ih nagovorio da tuže državu a sad psi oko mesare razvlače druge kosti.
Doista, javnost nije uspjela dokučiti pozadinu španskog angažmana oko Deklaracije u kojoj je kupus salata pomiješana sa cveklom, kiselim zrnevljem kukuruza i ostacima repova lignji, špinjetaka i mladih mahuna. U verzijama koje su kružile po avionima i torbama asistenata nalazile su se nespojive stvari i termini. Glavna namjera je da se lideri obavežu da će odmah poslije izbora krenuti u ustavne promjene i provesti to što u deklaraciji piše. Promjene Sejdić-Finci mogle su se, dakle izvesti i poslije izbora mada su već stizale prijetnje da izbori mogu biti proglašeni neregularnim ako nema Sejdić-Fincijevog amandmana.
To je dovelo do zaključka da je dvojac tužio državu doista instrumentalizovano. Bitno je da se otvore vrata a onda će sa mačkama izaći i slonovi, bizoni i bivoli. Glavna namjera je da se otvori klizište ustavnih promjena, da popusti koncentracija Republike Srpske. Zato tako učestalo i dolaze ideje koje nemaju šanse za uspjeh. Mnogi strani diplomati, doduše neki koji odlaze iz BiH, davali su natuknice da ta madridska deklaracije i nije nešto bitno, možete to odbiti. Da li zbog toga da se nastavi proces ispcrpljivanja ili da se ne dogodi neki uspjeh dok su oni tu, ne zna se.
Ustavni turizam.
To je.
Kao što je i iznenadni dolazak Anđeline Džoli i Breda Pita u Goražde i Međeđu, neidentifikovani turizam.
Jednak učinak po ustavne promjene.