субота, 20. март 2010.

DIPLOMATSKI TROPJEV
Znalo se da će one komediografske, cirkusantske scene sa rukovanjima i gluvim glamočkim koje je neko od njih pokušavao da pretvori u kozaračko kolo, tri ministra inostranih poslova, BiH, Srbije i Turske, za vrijeme njihovih turneja po prijestolnicama, Alkalaja, Jeremića i Davutoglua, nekome prisjesti.
Da će se taj tropjev završiti kao jednojeb.
Davutoglu se za posjednjih šest mjeseci jedanaest puta sastao sa Jeremićem. Toliko su se sastajali da Srbija sada ima ministra inostranih dela, izvršilaca: komada dva.
Davutoglu je u Bugarskoj izjavio da će Srbija uskoro da se izvini za zločin u Srebrenici „u kome su stradale hiljade bosanskih muslimana.“
Davutoglu je dobro upućen i zato mislim da je i on jedan od izvršilaca ministerijuma vanjskih dela Srbije – ne kaže „genocid“ i ne kaže „više od osam hiljada“.
Velika je celovitost i suverenost jedne zemlje kad ministar zemlje sa neprijateljskim vekovima prema toj zemlji, zna kome će se i kako izvinjavati unesrećena zemlja.
Dabome da je Turskoj prepušteno, natuknuto ili dozvoljeno da igra kolo na bivšem otomanskom guvnu i da pokuša ujaloviti Srbe i Hrvate saradnjom u trouglovima Ankara – Bgd – Sarajevo i Ankara - Zgb – Sarajevo, kako bi se centralizovala BiH, pod izgovorom euintegracija. A u stvari islamizovala.
Znajući kako to Turska efikasno radi, na primjeru Kipra, savajetovao bi ostalima da izađu iz kola ili da guzicu drže uzazid.