недеља, 20. јул 2008.

REFERENDUM JE PROCES, MOJ STIV, NIJE DATUM
Stiv Mejer, bivši funkcioner u CIA i profesor univerziteta u Vašingotnu, došao je na Balkan i obišao mnoge ovdašnje metropole, politička, ekonomska i kulturna središta te razgovarao sa čelnicima i novinarima.
Naravno da sam naivan i da mislim da se sve to zbilo slučajno. Da su moji prijatelji Sanja i Ris godinama pratili šta radi Mejer i ludili da s njim naprave intervju.
Bez obzira na to što je CIA nevladina organizacija za rušenje vlada, što je univerzitet u Vašingtonu tamo važan koliko i univerzitet u Gornjoj Paležnici ovdje i što je Mejer bivši u CIA, Mejera treba čitati ozbiljno.
U različitim novinama govorio je u nekoliko nijansi:
· Naredne dvije godine su kritične za BiH
· U narednih pet godina BiH bi se mogla raspasti ako ostane pritisak međunarodne zajednice ovakav na kakav smo navikli (i zbog kojeg smo se počeli brinuti kao konj kad prevrne kola sijena)
· Kada jednog dana međunarodna zajednica ode biće teško održati BiH
· BiH nije održiva i moguća ni za deset godina
· Srbi nisu spremni za referendum
· Da sam u američkoj administraciji, preporučio bih referendum
· U BiH, što se tiče američke administracije, odluke donose ambasadori a ne Vašington
Sad ja:
· Dok u Sarajevu ne kažu: Živjela Republika Srpska, sve su godine kritične za BiH
· Neće se BiH raspasti za pet godina, ni za više, ali ako nekome padne na pamet da ukida Republiku Srpsku ili smanjuje njene striktne dejtonske nadležnosti, raspašće se za pet dana
· BiH je već sada teško održati. Još je drži na okupu samo nada nekih da će jednog dana ukinuti Republiku Srpsku
· U mojoj prvoj knjizi političkog ljetopisa za 2005. pisao sam ne da BiH nije održiva ni za deset godina, nego da ne postoji
· Niko ne zna kad su Srbi spremni za referendum. Srbi iz Republike Srpske nisu Kninski Srbi, nisu Paljanski Srbi, nisu Šešeljevi Srbi, nisu Slobini Srbi, nisu Srbi AR Krajine pa da svaka bjelosvjetska budala zna kad će i šta uraditi, naročito protiv sebe. Srbi Republike Srpske su posebna vrsta Srba koja ima realnu kolektivnu svijest o teritorijalno-političkoj poziciji u okvirima BiH i Dejtonskog sporazuma ali i o samostalnosti, unutar BiH ili izvan BiH. Ta svijest uključuje i iskustva referenduma u Crnoj Gori ali i otcjepljenja Vojne Baze Kosovo.
Referendum je proces, moj Stiv, nije datum.
Referendum se neće dogoditi kao čin razbijanja BiH nego kao čin očuvanja Republike Srpske i prava Srpskog naroda na svoj dio BiH a ne na neku samo-radi-samostalnosti nezavisnu državu ili radi pripajanja Beogradu.
· Nije bitno šta bi preporučio Stiv Mejer već šta bi preporučila Američka Administracija. Koliko vidim, pukla ga je po ušima.
· Da li smo toliko naivni da povjerujemo da odluke donosi Ingliš a Vašingotn iz Fokusa, Avaza i Nezavisnih saznaje šta je odlučio.
Kad sve saberemo, Stiv Mejer, bivši funkcioner američke Udbe, došao je na Balkan da nešto nepoznato sazna i uradi a to se najbolje radi kada za sobom bacaš dimne, rasprskavajuće i nagazne bombe. Možda se neko i zakači.
Najbolje bi bilo da sutra raspišemo referendum jer AmAmba Ingliša niko ne zarezuje nizašto i jer su tako lako prošli Kosovo i Crna Gora.

2 коментара:

Анониман је рекао...

rajko rules, pa ja dolazim preko pola svijeta da glasam u republici srpskoj, tacnije u brckom. svaka ti je zlatna

msdlaktasi је рекао...

Podržavam vas u naporima da očuvate Republiku Srpsku i Srpski narod u njoj!Pozzz iz Laktaša od sekretara omladine