понедељак, 22. мај 2017.

ЧУВАЈТЕ
ПОЛИТИЧКЕ СТРАНКЕ
КО ОЧИ У ГЛАВИ,
ЈЕР ЋЕ ВАМ СТРВИНАРИ
СЈЕБАТИ И ЗЈЕНИЦУ

Ако је вишестраначки политички мозаик један од доказа Демократије, о чему би се могло, с много сумњи, расправљати, онда Демократија на просторима државуљака никлих од бивше СФРЈ, одлази и затвара врата за собом.
За Демократију икојејебе.
Али то је знак још једног, озбиљнијег завршног процеса. НДД Сфера, Нација Држава Друштво, губи и посљедњу алатку своје самоуправљивости.
Образложићу кратко оба процеса али прије тога ћу начинити једну малу инвентуру.
У Насеобини БиХ, живљу је подваљено Вишестраначје кроз три неартикулисана национална хистериорума, чији је задатак био да заподјену Рат, што се нарочито очекивало од Србаља, а у чему су они здушно и наивно учествовали. Ради лепезе, СДП је из Цекајашких одаја преименоваН у Еуропску Социјалдемократију, СТЈ.
Сада се тај Страначки Систем распада. Јер и није био Страначки Систем.
Послије рата је формиран СНСД, као Политичка Странка. И тако се и развијао. Зато је у првих десет година био успјешан у успону а других десет година је успјешан на Власти.
У Хрватској се догађао сличан процес. ХДЗ, Хрвати Хадезљаци. И Еуропска Социјалдемократија из Цекаја.
Данас се те двије стубишне Странке растачу и срамоте и на општим и на локалним изборима. Појава Моста је срамота за сваку озбиљну Политичку Станку. Јер Мост није Странка.
У Србији су платили највећу цијену. Рециклирани Цекај су одмах осиромашили обогаћеним криминалцима па је СП то што је данас. А Радикаљивачи Војислава Шешеља нису се могли никако подвести под страначку структуру. Зато су тако лако прегруписани у СНС. Из Радикала у Народњаке, СТЈ. Садпасад.
Сранци Иностранци су им формирали Демократску Странку. Дакле, као вјештачки синтетизоване молекуле текуна, полистирена и ћерпића. Чим су им убили Ђинђића, убили су и Странку.
Сада се формира покрет Слободни Грађани Србије. Дакле, не странка.
Настрану то што је то све лук и вода, што је неубједљиво као дио Политичког Мозаика Србије, али ће обавити свој разарајући задатак.
А задатак је стварање размрвљеног стиропоро на површини воде. Умјесто озбиљних Политичких Странака. Па, којугод шаку стиропора узмеш и избациш, ништа се не догоди. А ни кад додаш нову.
Из истог арсенала као Јанаковићеви Грађани су и Хрватски Мост, и Савез За промјене у Српској.
Да се вратим на почетак.
Са таквим стиропорним Страначким Мозаиком, не може се рачунати на Демократију. Ни у Друштву. Ни у Парламенту.
То је манипулативни мозаик натуршчика, аматера за политику и националну ствар, политичких пичака које се продају за нове гаће. И које Парламент претварају у циркус, мали пијац и ситно накупништво.
Та лопата прљавог шљунка није ни за какав бетон. А и ако јесте, држаће до прве кише.
НДД Сфера је још у тежој ситуацији него Демократија.
Овдје је разорена привреда, тржиште, економија уопште, образовање, војска, владе и устави.
Сада се разара и Страначки Мозаик.
То је посљедњи механизам преко којег је Друштво, НДД Сфера, могла да артикулише своје политичке и економске планове и ставове.
Да комунциира са Људима и Свијетом.
Уништавањем те алатке, Људи, Народ, Нација, Бирачи, одвојени су од свог вођства. Од своје Државе. Од свог Колективитета. И остављени на Пустојебини Неолиберализма.