недеља, 15. јануар 2017.

ВОЗ ЗА КОСОВО
И ЦИПЕЛЕ ЗА МЕЛАНИ

Иако се те двије Сторије ни по чему не могу мјерити нити сврстати у исту категорију, оне су из истог легла Политичких Јавних Алатки.
Имају исту сврху. Да утичу на појединачну и колективну свијест.
Њихове посљедице, међутим, и ризици, нису истовјетни.
Када искључим професионалне противнике свега и  свачега, па, онда, пословичне, па болесне, па оне који не разумију, Ципеле и Воз се могу скицирати на сљедећи начин.
● Маринкове Ципеле за Меланију произвеле су одређену количину колективног хормона оптимистичне свијести. То је мјешавина добре зајебанције, скромног и доброћудног провинцијалног уласка у Велики Свијет и јавке о једнакости обичних људи и првих дама.
Ну. Када је Меланија дала знак да је добила ципеле и када је стигао позив за Бал, то је Сторији дало потуно нову димензију. Подсвијест Колективног Мнијења добила је генератор оптимизма о Нашем Малом Мисту. Које није баш непостојеће, којег неко уважава и из кога се позивају људи на велика прела.
Димензију мисији Маринкових Ципела за Меланију даје и чињеница да је Маринко Одборник у Бањалучкој скупштини, да је Сенатор, да је дио политичког мозаика уопште и да је руководилац у једној успјешној фабрици.
Тако цијела Сторија враћа вјеру у опште окружење. Даје свим тим пунктовима и људски лик. Јер је Маринко такав. Цијела прича о томе је саткана на нитима доброћудности.
Иако је Маринко све то пројектовао и реализовао самостално и без великих анализа и планова, Сторија Ципеле за Меланију је феноменалан Политички Јавни Потез. То је потез који доноси користи. Које нису видљиве. Али од таквих потеза и догађаја твори се амбалажа једне политике. Која је, уз начин испоруке, важнија од самог садржаја.
● Воз За Косово. Супротно, то је веома прецизно смишљена и реализована Сторија. Чак су прецизно смишљене и њене Непредвиђене Посљедице.
Овдје се у већој мјери морају апстраховати медијски и мрежни противници Вучићеве Власти, по свим основама. Јер је Сторија медијски много експониранија и тоталитарно је оријентисана.
То јој даје моћ да општу осуду и зајебанцију са Возом у дијелу интернетског миљеа, минимализује.
Сторија Воз смишљена је, као и многе за Вучићеву Власт, у предвечерје Избора.
Цијена затезања и компликација са Географском Области Косово, урачуната је и предвиђена. И неће имати посљедице на редовна давања Србије према Косову, чим прођу Избори.
Бриселски Фактор је рекао да све то није њихов посао. То је главни сигнал у цијелој Сторији.
Тим који је то пројектовао Сторију Воз усмјерио је према два национална сегмента. Једном, обичном, народском, који то сматра Возом Икона и Првославља, и другом, ортодоксном, тврдом, националном кордону.
Први су ово прихватили благоугодно и унапријед оправдавају све што ће се из овога продуковати а у малом црквеном календару то књиже као велики плус мастиљавом оловком.
Други су онемогућени да буду против Воза јер би били и против Косова и против Икона и против Православља.
Када се све сабере, Вучић неће имати толику штету колика је стварна штета од оваквих импровизација. Које су, у ствари, Манипулација Нацијом.
*
Основни закључак је да догађаји оваквог типа постају неизбјежне Политичке Јавне Алатке Власти и Избора.
Њихов карактер, међутим, различит је.
Тамо гдје је Власт утемељенија, Алатке су доброћудне и широко умилно или барем прећутно, прихваћене.
Тамо гдје је Власт мање прихваћена, гдје је тоталитарна и ортодоксна, без јаке страначке подршке међу Бирачима, Алатке су бескрупулозније и тоталитарније.
И здравствени картони једног и другог Друштва  раличити су. Здраво и Болесно.