уторак, 4. октобар 2016.

ШТА ЋЕ УЧИНИТИ
ПОЛИТИЧКЕ СТРАНКЕ
ПОСЛИЈЕ ИЗБОРА

Ма. Неће учинити ништа. То се ја мало зајебавам.
Дабоме. Мислим на странке које су изгубиле и на оне које су добиле.
Оне које су нако прошле, немају обавезу да било шта раде. У коалицијским завјетринама ограничен резултат и омеђена стабилност, пуна је шака браде.
Есдеес и Педепе су изгубили.
Есенесде је добио.
Босић је први изашао са најавом анализе и одговорности. Прави Лидер Странке, пошто зна да је варљиво, са тим изађе прије Избора.
Бореновић је убиједио и Вучуревића да ПДП напредује и побјеђује.
Додик је мало зајебавао Босића. Добили смо 11 општина а изгубили Босића.
Политичка Странка која доспије у ситуацију Есдееса и Педепеа, тешко може учинити неку значајну трансформацију. Да је могла, не би се довела у такав резултат. Оставка Лидера, пак, доноси нове проблеме. Борба за Пријестоље, подјеле, пукотине.
Додуше. Није исто оставка Босића и Бореновића. Кад Босић поднесе оставку скачу крокодили. Мијења се географска постојбина Есдееса. Кад Бореновић поднесе оставку, сви равнооки, ко кад у борделу прође дама голе гузице.
Есдеес је пропустио шансу да реорганизује странку и донесе свој дугорочан национални политички програм. То је сада тешко урадити јер на националној лепези нема више простора. На политичкој лепези такође. Нема Политичких Људи. Актера. Лидера. Активиста.
Есдеес је у ситуацији да нема Организацију а треба јој Вођа. Или, да нема Вође а нема ни Организације.
Пошто су Локални Избори увијек степеница за Опште, у нашим приликама наизмјеничности, сваких двије године, Есдеесу се озбиљно клима 2018а. Све послове, које сам набројао у интервју Росићу, на Порталу Полиграф, а то је мањина, Есдеес би требао да уради до јесени сљедеће године.
То је, мислим, надљудски и немогуће.
Педепе, као колаборационистичка драперија Иванићу и Мрљатку, нити може нити треба да ради нешто. То је Прагматолошка Секта која се води као Политичка Странка. Са дневном политиком која вријеђа час једну, час другу синтагму.
Есенесде. Такође: Види Интервју Полиграфу.
И Есенесдеу је тешко да учини нешто. Велика странка је велика врела плитка посуда која се тешко закреће. Стога често на једној страни загори.
Есенесдеова организација, гледам кроз број одборника, урадила је, често и сама, остављена и игнорисана, као у Бијељини, нпр, велики посао. По Инерцији. И по чињеници да се ради о Политичкој Породици. Са стабилним чланством, усвојеном технологијом и вољом за рад.
На неким другим мјестима кандидати су успјели да развију ММЉ. Мрежу Мојих Људи, умјесто мреже актива, Мјесних Одбора. То је донијело гласове али то није степеница за 2018у.
Ну. Не морам да анализирам до краја.

Нисам ни Кандидат, ни Мандат, ни Солдат.