недеља, 25. септембар 2016.

ИСКУСТВА
И ДОМЕТИ
РЕФЕРЕНДУМА
У РЕПУБЛИЦИ
СРПСКОЈ

● Референдум у Републици Српској, одржан унаточ свему и скоро против свих у окружењу, па и Вучића, осим Русије и прећутне подршке Кине, први је прави суштински мирнодопски Референдум Овдје, на овом подручју, окренут унутрашњим питањима, неусмјерен против било кога и неусмјерен ка било каквом рушењу.
● Референдум о Дану Републике најмање је био референдум на ту тему. То је велики успон на Врх Права Народа. Права Нације да о својим питањима може да каже шта мисли. Референдум Српска је успон на Монт Еверест Демократије. Сада може да се пење когод жели.
● Референдум није имао, у политичком смислу, ужарену атмосферу иза и испред себе. Без обзира што су се многи, од дроњавог Сефера Халиловића па до ПИК-а, упињали да окриве Србе и Српску, и тако створе атмосферу кривца, забране, рушилаштва, казне и санкција.
То је зато што је политичка клима у Српској ушла у мирне воде. Након Избора 2014е, пропалих уличних покушаја у Федерацији па и у Републици Српској, и након очигледног схватања од стране Јавности Српске да је Криминализација само празна Мајданска Пушка, Политичко Мнијење је прихватило стабилан и процедуралан напредак. Узело је у обзир чињеницу да су овдје избори сваке двије године и да се, ако је то потребно и ако постоје квалификоване политичке снаге, стање на власти лако може промијенити.
Та мирноћа и процедуралност осјећа се и у овогодишњој кампањи за Локалне Изборе.
Стога излазност није екстремна.
● На излазност је, поред опште политичке атмосфере, утицала и дјелатност Савеза За Промјене, њихова млитава игра око Референдума, у којој су добро пазили на Свећетиристране а и пазили да не буду декларисани издајници те да не буду никако радикалнији и испред Додика.
● За Референдум су агитаторски, на терену, што се тиче страначких организација, радиле само структуре СНСД. Али ни оне нису радиле пуном паром.
Сви други су апстинирали уз оправдање да је то изборна корист СНСД. Што је потпуно аматерско схватање политичких процеса, избора и колективне свијести. И нетачно. Већ за СНСД мањкаво ако не и штетно.
Стога је одзив мањи него што би било логично. Логична би излазност била 70%.
Многи бирач није изашао на Референдум јер је схватио, након дјеловања Опозције и Сазапа, да тиме подржава СНСД или Власт. Или није изашао јер је мислио да ће тиме окрњити своје, од раније изјашњено, противљење Власти, Режиму, Криминалцима на Власти и слично.
● За Референдум је у Јавности и на терену агитовао само Милорад Додик. Што је недопустиво. И што је посљедица његове усамљености у СНСД, остављености и огољености још од прије овог мандата.
То су знали Сазапоиди па су и нападали Референдум из тог заклона. Стварајући климу да је то Референдум Милорада Додика. Да он ризикује, да ов увлачи Српску у неповратни тунел, да је води у изолацију и санкције итд.
● Овом излазношћу, Бирачи и Јавност Српске су поручили само једну ствар. Поред оне Јеби се, Бакире.

Поручили су да су оваква питања, питања Националног Јединства, Националне Стратегије, Националног Интереса, питања Српства, Самосталности и Опстанка, ствар Институција Републике Српске а не једног Лидера. Једног Инокосника.