недеља, 25. септембар 2016.

НАЦИОНАЛНО
ЈЕДИНСТВО
НИЈЕ МОГУЋЕ
СА СВАКИМ

Вртогузица којом су Савезовци За Промјене дошли до Референдума Српска, а нарочито изјаве у његовом предвечерју, и данас, открива неколико већ упознатих чињеница и трендова.
● Није их СНСД и његова десетогодишња референдумска политичка оријентација привукла референдумском каквом таквом националном јединству. Већ Бакирова будаласта проклетост и отворена фашистичка опсесија потребом да се Срби истјерају из БиХ.
То битно умањује квалитет Сазаповског и опозиционог прихватања Референдума. Говорим о лидерском, активистичком и манипулативном слоју тог савеза и тих странака. Не говорим о чланству, гласачима и симпатизерима, као ни о онима који су отворено или приватно против власти.
● Сазап и Опозиција неколико пута су носили Крст уз Голготу и низ Голготу, Исусове Муке су мало, ових мјесеци до Референдума. Како остати уз Бакира и не гласати а полагати право на Опозиционарство и Власт у Републици Српској.
● Лидерски и активистички слој Сазапа и Опозције, одвојио се, још више, у овом времену, од свог чланства и бирача. Јер му је главна линија за останак на тим мјестима, за каквом таквом Сарај Сећијом Власти и у политичкој оптици, подршка ментора који су и створили Савез и програмски га чиповали као Пробосанштину.
● Изјаве и врлудања Босића, у само седам или дсет дана, до поптуне супротности, па и Иванићево јављање Међузају и Сарају како није био радикалан као Додик и како неће бити Референдума о Независности и како он у тој авантури неће ни учествовати, дају знаке да Сазап остаје на почетним, пробосанским позицијама. Чавић нешто одскаче али је то зато што учествује у Изборима за Градоначелника Бањалуке и не смије себи дозволити микрон луфта и толеранције.
● Таква укупна дјелатност Сазапа и Опозиције, ипак је нанијела штету Референдуму и потребном Националном Јединству. Многи бирач, чланнечлан странке, грађанин, неће изаћи на Референдум јер мусли да је то добро у борби против СНСД, Власти и Режима.
● И кључно. Поводом Референдума постигнута је једна врста Националног Јединства. Што се тиче Сазапа и Опозиције уопште, то је у својству придруженог чланства. Неквалитетно и вјештачки. Јер у случају тих бирократских бриселских докумената, Пописа и сличних сарајских акција, прстом нису мрднули у интересу Републике Српске.
То само значи, а што је Политичка Азбука, Национално Јединство није могуће ако Опозиција није изворна, аутохтона, а не манипулативна и са стране индукована, ако није политичкопрограмска опозиција, ако није реална алтернатива властима а коју значајан број бирача као такву валоризује на изборима.
Са онима који служе Сарају и Бакир Чадору, Национално Јединство није могуће.

Референдум никога не треба да завара.