уторак, 27. септембар 2016.

БОСНА И
ХЕРЦЕГОВИНА
У РЕФЕРЕНДУМСКОМ
ГРОЖЂУ

Сад је тек видљиво колика је штета за Српску била чињеница да Српска Демократска Странка, након рата, није успјела да се трансформише у Политичку Странку. И Демократску.
Двадесет година је требало да једна Политичка Странка Српске, СНСД, Сарајеву, Унитаристима и Међународној Заједници, осим Русије, каже Не.
Сада се Референдум користи за нови унитаристички притисак, за нови корак у неизборној елиминацији Додика, за нову епизоду изолације Републике Српске. Чиме се, релативно успјешно замагљује неколико чињеница о  случају Бакир 0901.
● Апелација Бакира Изетбеговића Уставном Суду, у име БиХ, немогућа је и недопустива. Правни и уставни пут би био да ту Апелацију покрене неко валидан и са јасно назначеним мјестом у позитивном праву, а ко је лоциран у Републици Српској. И то најприје пред Уставним Судом Републике Срспке. Али, таквог нема. Осим тога, Устав Републике Српске прошао је неколико интернационалних оцјена, ревизија и усклађивања са Уставом БиХ и Дејтонским Споразумом.
● Напад на Дан Републике Српске, напад је на темеље Дејтонског Споразума.
● Напад на Дан Републике Српске чврсто је на путу Унитаризације БиХ.
● Напад на Дан Републике Српске нови је покушај исламског владања Босном.
● Напад на Дан Републике Српске исто је што и Шаховница На Дрини. Корак ка укидању Републике Српске и протјеривању Срба преко Дрине.

Садашња хајка на Рефереднум, Додика и оне који су наговарали народ, као сећијски објашњава Бакир Чадорлија, са свих страна, показује општу конфузију Антиреферендумаша. Показује недостак било какавих политичких аргумената.
Шта је обиљежје антиреферендумских активности, осим неповезаности и конфузије.
● Застрашивање. Празно, неутемељено. Некипут је то Изолација, некипут замрзавање имовине, некипут хапшење, привођење, саслушање.
● Потезање Међународне Заједнице. Од које нема гласа. Осим Замјеника Портпарола Стејт Департмента.
● Измектићарење.
● Позив да се спусте тензије.
● Лажна перспектива. Идемо још брже у евроинтеграције. Окрећемо се животним питањима.

Јасно је да у случају Референдум Српска не постоји Злочин и Казна.
Умоболно је у данашњем свијету, свијету Трећег Миленијума, макар и са лажном пандемократијом, лансирати политичке крстареће ракете са Саслушањем због организовања Референдума. И привођењем.
То може само Сокачки Ум.
Та најава, као и Петиција, и као и општа антиреферендумашка дисонанца, конфузија и дезоријентација, након Референдума, показује само једну ствар.
● Не постоји Визија Босне и Херцеговине, њеног опстанка и њеног стабилизовања. Чак ни код Бошњачког Политичког Круга.
А о Међународној Заједници, осим Русије која је стриктно за Међународно Право, дакле, за Изворни Дејтон, да не говорим.
У Међународну Заједницу убрајам и ЕУ, Брисел, и Нато Пакт, којима БиХ треба само као Комад Земље. Али не са усјевима, жетеоцима и механизацијом. Поготово не са плодовима.
Та чињеница, то непостојање Визије, Воље и Политичке Опције опстанка и напретка БиХ, прикрива се свим расположивим средствима.
Од уставних промјена, реформи, агенди механизама, апелација, до кршења Устава, Општег оквирног споразума за Мир и међународног права.
Коликогод апсрудно звучало, Референдум је у посљедње двије деценије једина легитимна и позитивна акција за очување БиХ.

Управо зато је на удару.