петак, 19. август 2016.

КОЈИ НАУК
СНСД ТРЕБА ДА
ПРЕУЗМЕ ОД
СРПСКЕ ДЕМОКРАТСКЕ
СТРАНКЕ

Дабаоме да није случајно што већ годинама траје кампања против Еснесдеа.
Ником ни у Сарајеву, ни у Неким Амбасадама, ни у Бриселу, ни у Вашингтону, чак ни у Београду, не одговара јака Српска Странка Овдје.
Америчани су били сретни када је Биљана Плавшић одвојила дио Есдееса. Не због тога што је разлог томе криминализација и Паљански Српски Чернобил, већ зато што су то гледали као крах једне Велике Српске Странке.
Када је Есенесде, након страних фаворита, Чавића и Иванића, који су имали челне позиције у Републици Српској, 2006е побиједио астрономским висинама и свјетлосним брзинама, лично сам гледао како је људе из америчких агенција обливао ледени зној. Дабоме, да нису вјеровали да ћемо постићи такву побједу. Када сама им говорио о стању у организацији и на терену. Иако смо тада имали нешто више од 70.000 чланова.
Након тога су убрзо спаковали своје крпице и отишли из Српске. И Ендиај и Ајарај. А са СНСД су, на овај или на онај начин, престали да комуницирају и европски ситни играчи, разне Фондације, па је наша Фондација Ненад Баштинац, за рад са младима, кандидатима и организацијом, обуставила активности. Јер је била под санкцијама и у општој игноранцији.
Одмах је, дакле, 2006. Есенесде почео да смета.
Тада нису могли да кажу Криминал и Корупција. Нису могли да кажу Ратни Злочини. Имали су само Референдум у руци. Којим су махали како би прекрили стравично правно насиље над Дејтонским Споразумом и Уставом, такође дејтонским.
Но, касније су ту причу о Криминалу и Корупцији Есенесдеа убацили у унутрашњу орбиту, нашли домаће извикиваче и опозицију генетски модификовали тако да више ни не зна за шта се бори, да ли за власт, бираче или Српску, само знају да се боре против К & К Есенесдеа.
То је трајно осакатило опозицију.
Тако да је СНСД једина политичка снага на коју Српска може рачунати.
И због тога је мени битан Есенесде.
Битан да се организационо преправи, ојача, очисти и сачува као Српска Страначка Организација Широких Слојева. Странка Социјалног Савеза.
Есенесде мора да води рачуна да не понавља грешке Есдееса, да не буде увучен у њих и да не подлегне уцјенама да их прихвати, те грешке, као своју политику.

● Не смије се допустити Парољубитељима да улазе у Странку кроз врата, прозоре димањаке, кабинете и кроз друге органе. Есдеес је разорила та парољубитељска структура, имам ја лепезу израза за њих али пошто нису сви истих намјера и посљедица, овако их поетски означавам, у коју су регрутовани гологузани, ратни профитери, лиферанти, шверцери, директори државних комунистичких предузећа и други.
Када су ојачали, СДС им више није требао. А онима којима се то осладило, они су хтјели да одлучују у Странци. Иако нису ни репом мрднули да је граде. Осим што су неку парицу дали, тек кад су сто пута више добили, узели и отели.
Есдеес се ријешио Парољубитеља тек када је пропао толико да не може ни да примирише власти.
Наравочуеније. Ријешти се Парољувитеља прије него предопозиционо посрнеш.
● Никада не прихватати сусретљивост, колаборацију, кооперативност.
Јер тад доспијеш у Потурички Синдром. Добијеш потребу да будеш већи Турчин, и већи Кољач, од Сулејмана.
Увијек мисли на Национални Интерес Републике Српске.
Есенесде се досад чувао тих грешака.
Нас су хтјели привести Лагумџији и његовом СДП-у. Као сада што су СЗП привели Бакиру.
Срећа да смо се одупрли. Поносан сам што сам увијек био против те сарадње и стварања Босанскохерцеговачке Социјалдемократије. Сарајевске Социјалдемократије.
● Не примај туђине у страначку Организацију и на високе позиције. Цијели СДС а посебно Бањалучки зна зашто.
Хоџе не иду у Цркву.
Есенесде је ту понављао грешке, као добро ђаче. Све под паролом окупљања.
Окупљај чланство, широке слојеве и организацију. Не окупљај приболесне, преамбициозне, подметнуте, парољубне, и оне којима други нису ваљали или они нису ваљали њима.
● Есдеес никада није установио унутрашњу страначку структуру и организациону статутарну демократију.
Есенесде је прво установио, мада је неки убразано девастирају. Друго је имао и све више одустаје од тога.
То је погубно.
Сви облакодери, од старих чикашких до нових дубајских, почивају на конструкцији, структури и мрежи.
А унутрашња организациона демократија и процедуралност, статутарност, битна је и за унутрашњу и за вањску, друштвену употребу.
● Важнији су Локални Лидери од Великог Вође. Есдеес је на томе пао. Мислили су да је најважнији Караџић. А Локални Лидери, Дилери Моћи СДС-а, Парољубитељи су обављали посао покривајући се Караџићем.
Цијена такве политике је, сада, Босић намјесту Караџића. Подбосанство, Прибосанство, Измећарство. И Чавић као челно кандидатско грло савеза за промјене. За дужину працијепа испред Вучуревића.
А данас да им не помињем Обрена и Мићу.