четвртак, 23. јул 2015.

ЗЕМЉЕ
ЗАТВОРЕНИЦИ
ЕВРОПЕ

Наша површна, и не само наша, и површинска, станијисана, гологузна, цецилизована, сребренизована, Јавност, Јавност утемељена на свакојутарњем таблоидиотизовању, у претварању перцепције у наслов таблоида а схватања у прихватање лажне понуде да се постало дијелом тог свијета смећа и смећа свијета, ништа не разумије од онога шт се догађа у Грчкој.
Дабоме да изузимам школоване економисте и финансисте, али искључиво оне који нису квазиидеолошки обојени или на неки други начин заинтересовани да се опредјељују мимо чињеница.
У Грчкој није на сцени никаква Комуниза, Ципрас и Моторбој Варуфакис. Никаква Љевица и Радикална Љевица. Није на сцени уопште ништа од класичне политичке артикулације нити заокрет Грчке у некој својој политичкој оријентацији.
У Грчкој је на сцени једна од завршних фаза уништавања једне Земље. А то значи и цијеле НДД Сфере. Нације Државе Друштва.
Грчка већ сада нема сувереност. Јер за сваки важнији закон који ће ићи у Парламент, мораће да добије екстерне сагласности.
Она већ сада не може вратити своје дугове. Чак и кад се дио отпише.
Она даље губи корак са околином у ономе у чему је богомдано конкурентна. Скок ПДВ убиће туризам у Грчкој. Као што ће то урадити и улична нестабилност.
Брисел и Берлин, унаточ свему, хладноћом Бајкала гледају на све то иако све добро знају. Пошто су и пројектовали такву ситуацију.
Медијски и јавносни лавиринт о томе коме је Грчка дужна, ко је потражилац, клубови, емемеф, банке, камате, главнице, трансформација дугова и слично, служе само за замагљивање проблема. Берлин, па и његов Брисел, воде рачуна само о својим банкама.
Није то због тога што се плаше да ће крах банака у Грчкој у домино ефекту срушити и европске банке. Неће. Али, пропале банке у Грчкој не могу више да музу Грчку.
Берлин, који је постао истински вадалац Европе, претварајући је у својеврсни добровољни Гвантанамо, тако да су све земље, и чланице и нечланице, постали затвореници и утамниченици Берлинске Европе, жели да на примјеру Грчке, која је посве европска земља, покаже да неће допустити непослушност у било чему.
Берлин жели да сломи и припитоми земље заточенице.
Али тако да изгледа да су то саме урадиле. Грчка ће да штеди и да се уништи. Неће изгледати да то ради Берлин, односно ЕУ.
Слично је и са приступницама каква је Србија, и она ће да се рањава да би одшкринула свако поглавље.
Тако је било и са Хрватском. У којој сада економисти, још увијек стидљиво, говоре о дану када ће наступи грчка Хрватска.
Амерички економист Џејмс Галбрајт прогнозира крах Грчке, излазак из еурогиљотине и коначно стицање поновне независности. Истина, та драхматизована Грчка биће у веома драматизованом раздобљу. Наивно би било рећи да ће Грчка кренути испочетка. Кренуће из бунара.  
Овдашња Јавност, на простору источне половине бивше СФРЈ, састављена од тих незаинтересованих незналица а под притиском курвањских и купљених мисликураца, не може ни да укаже на овакве трендове. Да објави предвиђања. Да организује неку врсту јавне расправе о томе шта нас чека.
Јер. Ако падне Грчка. Више се нико никада неће спасити.
Ако, пак, Грчка изађе из Еурозоне, то ће Грке учинити патеницима за најмање двије деценије. Али ће извратити ту лешинарску ЕУ и из ње истрести сав бактериолошки свијет латентне жеље да се влада свим и свачим изван њемачких граница.
Ну. Они, мисликурци, баве се свадбама, малдивима, змајевима, китама и кучинама.
Насједају на лажне теме које им се пуштају низ боб стазу полуистина, правдајући се тиражем, посјетама, гледаношћу. Не схватајући да и стопут већа читаност не омогућује економски опстанак неких новина. Увијек неком мораш на сису или под курац.
Тај фатализам Јавности, помиреност и, сада већ опасно, незнање, претвара и нас у дио великог поробљеног свијета.
Какве Будале.

А Грчка нам ту пред оком.