субота, 13. јун 2015.

ШТА РАЗАРА
ТРИ ВОДЕЋЕ
ПОЛИТИЧКЕ
СТРАНКЕ
У БиХ.
ЛИДЕРИ.

Велика Четворка Есдеа, Шемсудин Мехмедовић, Садик Ахметовић, Сенад Шапић и Салко Соколовић. Тај СМАШ клуб у Представничком Дому Парламентарне Скупштине БиХ, дјеловаће убудуће, кажу, по савјести а не по страначком рецопису Есдеа.
То нису шукализовани посланици и ствар није безазлена.
Сличан процес се одвио код Српске Демократске Странке. Славко Дуњић, трипут потковани Есдеесовац и Ненад Стевандић, каријерни вишестраначки национални Србикал, напустили су Есдеес у Народној Скупштини Републике Српске. Неки други, Мићић и Петровић, одавно су напустили Есдеес и гледају своја посла и гласа.
У Есенесдеу, који је вртоглаво узлијетао као лидерска широкопојасна странка, Организација је надрасла лидера и проблеми почињу да се детектују. Есенесде, иако субверзивни елементи, бабе нарикаче и бабе снилаче, лицитирају о шест, седам, осам, а и шире, посланика који ће поћи за Радојичићем, има проблема само са Радојичићем, много више него он са Есенесдеом. Мада категорија Само може да прерасте и у Засад.
Неке друге странке су се већ препроблематизовале. Есдепе. А у Србији Тадићеви Демократи.
Занимљиво је, међутим, да двије странке из Републике Српске и једна из Сарајева, имају страначку тектонику истог поријекла.
Код Есдеа се не ради само о скретању Бакироваца удесно, нити се код Есдееса ради само о напуштању Српства као структурне генетске оријентације.
Главни коријен потреса, у светри странке, јесте одвајање Врха Странке, Руководства, ако ћемо да му тепамо, од ткива, здања и конструкта странке, односно прелидерисани токовни и организациони процеси који законито генеришу незадовољство на свим нивоима. А оно се покаже гдје је најочитије и најусијаније.
То значи да Врх Странке не уважава све слојеве страначког тијела, представнике свих сегмената, што Бакир у Есдеа најочигледније ради. Он проводи Ердоганизацију Странке. Чадоризацију. И посве је друкчији лидер од Тихића па и од свога бабе. Ако је Ердоган Ердоган, Бакир је Миди Ердоган а Босић Мини Ердоган. Додик је, пак, више наклоњен Путин Concept One.
У Великим Политичким Странкама, то је опасан тренд. Јер може да значи почетак неуважавања друшвених слојева, њихових тежњи и интереса и генерисање самовлашћа у друштву а не само у Политичкој Странци.
Тај процес и тренд одговара једино Зифту и Странцима Усранцима.
Концепт је тестиран на Милошевићу. Од Америчког Фактора Мира трансформишеш га у Накурњака Чеде Либерала.
Ако су Велике Политичке Странке вертикално и хоризонтално добро отрганизационо и интересно структурисане, Стабилност НДД Сфере има много веће шансе. А тиме и отпор Зифту и Станцима Усранцима.

Поготово, веће шансе има Самосталност и Опстанак. Јер се темеље на Стабилности.