четвртак, 28. август 2014.

3186.
БЕРЛИНСКИ
КОНГРЕС
Опет Њемачка и Аустрија окупљају Балкан. А Ердоган се устоличава. Јебесењему.
Да је среће, да није било несреће, Њемачка би данас дошла у Београд и тражила подршку да мало прича са Русијом. Овако пошто је поразбијала, уз помоћ других Збигњева, Балкан, сада ту дробеж зове на читање декларације.
А ја се понадао да ће се договорити двоцијевни тунел Чавоглаве – Берлин којег ће моћи да користе сви. По абецедном реду.
Од алпско – јонских аутострада, пруга и летова на Марс, и других Просерица које су натукли Балкалини, посебна врста балканских пајаца, остало је само обројчано констатовање Њемачке шта треба да се ради у четири наредне године.
Ко да су ишли на олимпијаду, СТЈ.
Завршна Декларација Предсједавајућег Конференције, нешто је стилскија него Комунике Охаера. Има више подјебице, сарказма, завлаке и навлаке.
Нпр.
Њемачка је свјесна своје одговорности за мирну, стабилну, демократску и правно-државну будућност Западног Балкана и даље ће подржавати регион на том путу.
Премијери Србије и Косова су поново потврдили своју одлучност да убрзају нормализацију односа.

Вози Мишко.
Мене, међутим, посебно занима, шта је Предсједавајући Конференције рекао за БиХиС.
Рекао је: Тамо гдје добар утицај регионалних сусједа може олакшати савладавање унутрашњих политичких изазова, мора се и користити. Ово се у посебној мјери односи на оживљавање процеса реформи у БиХ.
Шта је, Чизна, главно.
·         Њемачка и Аустрија поново дају аусвајс на Балкану.
·         Каква пруга Београд Бар, Јадранско Јонско и други аутобанови. Најважнији је брзи аутопут Београд Приштина.
·         Добар утицај регионалних сусједа.
Ово треће ће нам доћи главе.
Када у Хрватској побиједи Хадезе Карамарка, Човић ће се полијевати и кипућом водом. Нема Трећег. То је ионако српска прича.
А када се у Београду још мало мјењач залије уљем, па убрза, скочиће се Српској заврат. Оживљавање реформи се, иначе, изводи, дављењем.
Да. Умало заборавих. Њемачка је нагласила значај могућности које дају ИПА фондови.
Обимна њемачка декларација, лоше систематизована и изнимно лоше преведена, знак је да ће Њемачка користити све балканске механизме самоуништења, уз њемачку прецизност и бизмаркичност. Знак је да су Инцко и Соренсен вишак. Ванбилансна категорија. Знак је да се очекују даља срцедрпљујућа пренемагања са београдских говорница. Знак је да Србија и Хрватска, опет, треба да обаве прљави европски посао у БиХ, како га, за свој рачун, не би обављала Турска. Мада Турска на то неће гологузити на савијеном грабићу. Знак је да ће се овдје, у БиХ, тражити улизице и понизице. Знак је да ће бити хаоса. Јер. Њемачка подржава парламентарну демократију. И улогу опозиције у парламенту. Али подржава и цивилно друштво и уличну калдрмократију. Конзорцијум Фридрих унд Конрад.
Јасно је да је Њемачка осокољена хвалоспјевима који су стигли из Београда. То јој је дало елан да Уљети. Помињање четверољетке говори о томе да је ово дугорочан посао Берлина. Успутно помињање Француске и никакво помињање Брисела, отвара ново поглавље у територијализацији Балкана.
Нејасно је да ли ће Њемачка, када се овдје темељније инсталира, користити Балкан у трговини са Русијом или у послушности са Вашингтоном.