петак, 31. мај 2013.

2132.
ŠTA ĆE
LAGUMDŽIJA
KOD LAVROVA
 

Da GVP.
Ali. Kapitalno je to što mu je Lavrov rekao da Ohaer treba da ode iz BiH, da bude odstranjen kao strani tutorijal i upravitelj.
Lagumdžija je mogao to da sazna i od ovdašnjih političara. Težina je multiplikovana kada to saopšti Lavrov koji predstavlja Rusiju, zemlju, koja se u vezi sa BiH, dijametralno razlikuje od ostalih Picupravitelja. To što se uvijek nađe neka, naizgled, minorna tačka povodom koje Rusija izdvoji mišljenje, diplomatska je fatamorgana iza koje se krije pustinja suprotnog temeljnog geopolitičkog stava.
Onaj Prelec Slovenec iz ICG, koja odlazi iz BiH, pokušava da uljepša stvari pa da kaže da nisu problem podjela BiH na dva entiteta i stav oko eurointegracija već je problem što međunarodna zajednica ne zna šta da uradi sa tom Bezemljom.
Upravo i jest problem podjela na dva entiteta. Na muslimane i Srbe. Hrvati su još pod vodom. I problem je u podjeli među velikim silama.
BiH je, kao i okolina joj nakon Jalte, sporazumno sklopljena dok ne vidimo šta ćemo i kako ćemo.
Lavrov je taj stav saopštio Lagumdžiji što može da se tumači kao svojevrsna poruka ali i obilježavanje porukoprimca. Lagumdžija je jedan od vrhovnih uživalaca opojne droge Ohaer. On politički opstoji cijeli bogovetni poslijeratni period, bez ijedne reference, zahvaljujući prisutnosti Ohaera ovdje. I pokroviteljstvu AmAmb. Dabome. I ne samo on. On je trenutno prvi na top listi. Tako su opstajali Silajdžić i drugi. Tako je, u početku, opstajao Stari Izetbegović. Tihić.
Svi oni, i jedna polovina međunarodne zajednice koja je u BiH u Hladnom Ratu sa drugom polovinom, funkcionišu kao spojene posude. Ispočetka je produkt te njihove laboratorije, menzura, cjevčica, gorionika i aditiva, trebalo da bude devastiranje Republike Srpske ali se ovisnost od Ohaera izrodila, genetski modifikovala, pa je upropaštena Federacija.
Lavrov je Lagumdžiji pokazao koliko je ovaj nebitan sagovornik. Potrebno je bilo baš njemu saopštiti poznati stav o Ohaeru. Ispalo je da zbog toga nije trebao ni da dolazi. A i bolje je reći njemu, uživaocu, nego direktno Ohaeru.
Pošto Ohaer neće otići za Icegeom, jer bi onda jedan značajni ambasadni lavirint atrofirao, dalje njihovo prisustvo dijeliće BiH po poznatom šavu. A Sarajevski Politički Krug dalje će da se nepovratno sakati.