петак, 3. мај 2013.

2089.
VUČUREVIĆ,
HERCEGOVAC No1
 

Opozicioni list Republike Srpske, koji izlazi u Sarajevu, kod Vildane, Oslobođenje, malo, malo, pa ustupi cijelu stranicu nekoj srpskoj budali.
Sada, pred praznike, vidim, raskrilio se Vučurević. Gradonačelnik Trebinja. Imaju li neko bolje prezime, SIJ.
Vučurević, glavni junak jedne pobjede sa pucanjem u plafon, govori u ime Hercegovine. Mada niko nije definisao pojam Hercegovine. Pretpostavlja se da govori u ime Srpske Hercegovine. One šizofrene. Dal je srpska. Dal je crnogorska. I mada niko nije definisao ko govori u ime Hercegovine.
Ali Vučurević je sebi uzeo to pravo. Mi moramo gledati svoje. Iskoristiti svoje resurse. Vučurević ne smije javno i precizno da kaže ono što jedna grupa Lokalitet Blentova misli. Hidroleketrane su naše. Jer su na našoj opštini. A možda i cijela Elektroprivreda Republike Srpske.
Ostali načelnici šute. Čekaju gong i ko će prvi pasti.
Pošto je Vučurević politički izutetno glup, mada sam mislio da od Govedarice gluplji ne može biti niko, taj koncept vojvođnske Hercegovine neko mu ga je morao gurnuti. Nije to on sam smislio. To liči na Pedepe i na Ivanića. Koji je taj recept za hercegovačku čorbu morao dobiti od stranaca. Jer njega, Ivanića, koncepcije ne zanimaju baš nešto naročito.
Predviđam da Vučurević, uskoro, pokreće inicijativu da se u opštinama Hercegovine donese Deklaracija o poplavama koje se imaju smatrati potpuno hercegovačkim. Pa onda Deklaracija o akumulacijama. Našim. Deklaracija o branama. Hercegovačkim. Deklaracija o Glavatim gradonačelnicima. I, na kraju, o autonomiji.
Pošto nikad ne znaš kakve budale nosi vrijeme, kao i kakva govna nosi povodanj, potrebno je da Republika Srpska donese precizniju zakonodativu o načelnicima povlaka gradonačelnicima. Ne obazirući se na BiH. Vlast načelnika i gradonačelnika se mora smanjiti. Ne treba da se biraju neposredno jer to lokalnu skupštinu potpuno devastira i potcjenjuje njene birače. Načelnika treba da predlože dvije najjače stranke u lokalnoj skupštini i da se bira odborničkim glasanjem. Ako to ne mogu da urade, dužne su da glasaju za prijedlog druge dvije stranke po broju odbornika. A da se, načelnik, mnijenja prostom većinom odbornika. Tako bi načelnik bio izvršilac a ne i diler i uživalac.
Ovako, kako je sada, načelnik se izrodio u političku ličnost umjesto da bude izvršilac volje građana i njima na usluzi. Republika Srpska ne može da podnese toliko političkih ličnosti.
Katanu, Vildanu i Oslobođenje, ne smatram nekim teretom. ercegovine.