уторак, 30. април 2013.

2082.
STAMBOLIZOVANE
KATAKOMBE
SARAJA
 

Zoran Krešić je u Večernjaku magnetnom rezonancom dijagnostikovao stanje odnosa prema Hrvatskim Kapitalcima u BiH. Bez obzira šta se mislilo i šta je činjenično za neke od njih, crna brojanica uništenja hrvatske političke scene poražavajuća je. Njen rezultat je sada izašao na vidjelo. Od Hrvatskih Kapitalaca spalo se na Hrvatske Marginalce. Komšića i Budimira. Oni su, dabome, projekt. Mada se doimaju kao slučajni krajputaši. Da nisu projekt, ne bi osnivali svoje stranke. Shvatili bi da su pajaci i otišli.
Mada je ova dijagnoza trebala da bude pred očima Hrvatskim Kapitalcima odmah po utjerivanju u Federaciju. Ovako se stiglo dotle da je odnos prema Hrvatskim Kapitalcima tek diodna lampica odnosa prema Narodu Hrvata.
Još od prije rata Sarajevo je pravljeno da stambolski vlada Bosnom i Hercegovinom. A ako nekom nije jasno šta je Stambolska Vlast, ako mu je teško da kopa po činjenicama i tehnologijama vlasti otomanske imperije, po svilen gajtanima, ubijanjima vlastite dječice i braće, neka malo gleda Sulejmana Veličanstvenog. Dio te tehnologije prezentovan je u toj seriji.
Sarajska Otomanizovana Vlast razlikuje se u nekim sitnicama. Harem je pretežito muški. A zove se Federalni. Njega se puni isključivo Sitnijim Hrvatima i Blijedim Srbima. A sve ostalo je isto. Kesice Dukata. Bočice otrova. Dobro. Pravi Stambol nije imao Ohaer i Neke Ambasade.
Dabome. Ne želim da kažem da je Žika Rešetka namješten za Prijesednika Federacije da bi mu se namjestila kora od korupcijem, da bi se okliznuo i da bi bio uhapšen. Ali svako sarajevski ošibicaren, mogao je pretpostaviti logičan slijed stvari. Neodgovorni marginalac će se upravo tako ponašati čim dođe u doticaj sa Mrežom Raje koju sada europljanski zovu Organizovana Kriminalna Grupa.
Druga stranica te Saraj Stambolizovane Knjige jeste sudski odnos prema Srbima a u savežđu sa ratom i mogućim ratnim zločinima. Ni tu nema muslsimana, Muslimana, bosanaca, Bošnjaka.
Sarajski vjerski, politički i kriminalni segmentarijum, uz obilatu i višedecenijsku saradnju Međunarodne Zajednice, kroz sve te i druge, unitarizacijom i centralizacijom, načine, od Sarajeva pravi Balkanski Otomanski Stambol. Mračni hodnik. Bočica. Kesica.
U Sarajevo je, dakle, opasno ići u vlast. Sada je postalo opasno ići i na posao. Srbi i Hrvati, političari, to moraju da svhate temeljno i što prije. Ko još nije.
Žikino Vrzino Kolo pomilovanja i love, samo je mali prizemni krug velike spirale Lopovske Raje. Na višim nivoima druge su cifre, drugi likovi i drugi zapleti. Ali uvijek različit kraj. U odnosu na Žikin.