петак, 9. март 2012.

TURSKI NEOSEPETIZAM
PONOVO NA BALKANU

Sarajski Avaz je uručio neko priznanje Ahmetu Davutogluu, turskom ministru inostranih poslova. To je prizanje živom pretku.
Tim povodom Avaz je ponovo objavio sarajski govor malog ministra Velikih regionalizama u kome je on ponudio Anadoliju za Bosnu i Hercegovinu.
Govor je demonstracija anadolskog primitivizma, zakašnjelog kolonijalnog romantizma, jevtine propagande pet vijekova duge svakodnevice sepet – sablja, sablja – sepet i potcjenjivačke nadmoćnosti novih supraturskih nastojanja da se ovlada Regionom Bosna – Avganistan.
Ne znam kakve su im face bile na tom predavanju ali iz govora se vidi da je Davutoglu shvatio da priča retardiranim balkanoidima jučer pronađenim u Brdusinama Otomanskog Balkana.
Zašto Avaz opet objavljuje Davutogluov govor Neoosmanizma. Zato što je Neoosmanizam dio Velikog Projekta koga čine još I Islamizacija Bosne I Hercegovine, Unitarizacija, Stvaranje trajnog Oreola Žrtve, Permanentno genocidiziranje Srba, Fingiranje Evropskih Integracija kako bi se zemlja centraliozvala a sa centralizacijom bi nestali i Srbi i Hrvati. Dio tog projekta je Apsolutno, Apsolutno, Zlatko. U tu svrhu je i načinjen pakt Avaz – Lagumdžija a sam Avaz je potpuno promijenio uređivačku i novinarsku filozofiju.
U narednom vremenu treba samo analizirati šta rade Lagumdžija i Avaz. Svi ostali, FTV, Tihić, Cerić, postaju pokrajni igrači za dužu ili kraću upotrebu. Apsolutno, apsolutno. Naročito je zanimljiv taj tandem u pojavnom obličju. Zlatko je poduzeo novu misiju koja se može okarakterisati kao Vukodlak u liku Medenjaka, ide po BiH i medi, sa ambasadorima sjedi, a gleda kome će se krvi napiti. Avaz je, pak, postao dželat u liku medija.
Sada Avaz donosi najvažniji orijentacioni dokument tog dvojca, koji postoji odavno, samo se mijenjaju likovi. Taj dokument, Davutogluov govor, može se nazvati Magna Karta Davutogluum. Deklaracija Neosmanizma. Ustav Anadolizacije Bosne.
Nu. Šta je stvarno rekao Ahmet Dabogdaneoglu.

• Jer, duh Sarajeva, duh Baščaršije je duh naše historije. Naše zajedničke historije.
• Sarajevo nije običan grad. Morate razumijeti taj duh, a onda ćete razumjeti Bosnu i Hercegovinu, i onda ćete razumjeti balkansku civilizaciju. Bez razumijevanja Sarajeva ne možete razumjeti balkansku historiju, ne možete razumjeti balkansku kulturu.
• Bosna i Hercegovina je porazila Tursku. To znači mi smo pobjedili nas.
• Ustvari, balkanski region je usred jedne od najstrateškijih centara afro-euro-azije. Zašto je on postao, zašto imamo takvu percepciju periferije?
• Osmanska historija je historija Balkana
• Jedina iznimka širom historije u tom smislu je Osmanska država. Tokom Osmanske države, taj dio, balkanski region, postao je centrom svjetske politike. Ovo je zlatno doba Balkana.
• Da nije bilo Osmanske države Mehmed paša Sokolović bio bi siromašni, zaostali, srpski seljak koji bi možda imao malu farmu
• U četrnaestom stoljeću Beograd je bio poput svakog, ne sela, već manjeg grada. Ali za vrijeme Osmanske države Beograd je postao centralni grad, ključni grad, Dunava, centralne Evrope, u ekonomskom smislu, u kulturološkom smislu, bilo je stotine džamija i crkava. Sarajevo je čudo, kao neka minijatura ovog nasljedstva.
• Da nije bilo osmanske tradicije, Egipćani ne bi vidjeli jednog Albanca u svom životu
• Ono što je 1990-tih bilo, oni koji su organizirali masakre u Srebrenici i širom Bosne i Hercegovine su bili barbari koji nisu htjeli tolerirati razlike u kulturološkom smislu. Duh Sarajeva je duh koegzistencije, duh zajedničkog života.
• Anadolija pripada vama draga naša Bosanska braćo i sestre. A i mi smo sigurni da je Sarajevo naše! Kada kažem da je Anadolija vaša, to znači: ako hoćete doći, dođite! Ali mi želimo da vi budete sigurni i postojani ovdje kao posjednici Sarajeva i Bosne i Hercegovine!
• Jer, poput Bosne, Afganistan je naša zemlja.
• Sjećam se dobro jedne, bila je 1993. godine. Na medijima je prenijeta vijest da Srbi koriste hemijsko oružje u napadu na Goražde.
Divim se cijenjenom dunjaluku koji je ovo mogao da sluša. Mada znam da je to slušano sa neskrivenom sladostrašću onanizma, onirizma i onostranosti.
Integralni govor je plejada neshvatljivih i nepovezanih diskonstrukcija, od Hegela do starog Rima.
Uglavnom, saznali smo da je cijela stvar sa Turskom najezdom na hrišćanski Balkan izvedena da Srpče Sokolović, kasnije Mehmed Paša Sokolović, ne bi ostao Srbin Siroče i imao farmu sa dvije, tri, jalove junice. Potrebno je bilo poturčiti i podsabljiti milione ljudi da bi Mali Sokolović postao Svjetski Insan. Mašala.
Ekstraprofit je to što su Egipćani vidjeli jednog živog Albanca. Inače ne bi nikad.
Da. Da ne bi Srbi više hemijskim oružjem napadali Goražde, sve ovo Turska mora zaposjesti. Tako sam shvatio. I Beograd opet mora imati džamija više nego crkava. Beograd da postane Veliko Sarajevo. Kod tih Srba, inače je sve Veliko.
Pošto je Davutoglu rekao da je Baščaršija Duh Duhova, Duh Bosne, Duh Anadolije, Duh Naše Istorije, jasno je da cijelo ovo područje, koje on naziva regionom, a mislim i sve do Avganistana, treba pretvoriti u jednu Baščaršiju.
Da li mu je iko javio da mu je nešto Duha izgorjelo, jučer, prekjučer.