уторак, 6. март 2012.

FIKRET ABDIĆ,
SOKAČKI NEPRIJATELJ №1

Dabome da je Fikret Abdić tragitorijum Ratova u BiH. I njihov vjesnik, na izvjestan način. Njegove, Agrokomercove, Mjenice Bez Pokrića su, u pogodnom trenutku uzele puške u ruke, stranke su se pojavile kao Stranke Bez Pokrića, neke nacije kao Nacije Bez Pokrića, neke države su priznate kao Države Bez Pokrića.
Kada je vidio sve to Abdić je pokušao da nađe pokriće barem za svoje Krajišnike oko Kladuše i Cazina. Kao što im je, u miru, nalazio posao, od kestena do puretine.
Ali, ratna geografizacija odvijala se nepovoljno po njega i to područje prekrili su nezasluženi pobjednici, onaj General Krmak, poznat po ratnoj taktici koja će se proučavati vijekovima, na vestpointima divljaštva lišenog i viteštva i nacionalizma, a koja se svela na nekoliko riječi Pali Sve Srpsko.
Fikret Abdić je osuđen Ko Zadnji Srbin. Dvije države su ga sudile. Obje zbog toga, i Hrvatska i Bihaćka, imaju ga na duši. Fikret Abdić i Biljana Plavšić su posljednji koje je trebalo suditi i osuditi iz bratskih ratova u BiH.
Fikret Abdić je, na prvim višenacionalističkim izborima, dobio najviše glasova muslimana u BiH. Ali je morao mjesto predati onom malom, sitnom, neuglednom, nereferntnom, vjeroautističnom, zeničkozatvorskom mladomuslimanu.
Zašto je Fikret Abdić bio opasan u ratu. I njegova SAO Kladuša i Cazinska Krajina. Ne zato što je sarađivao sa Srbima, pardon, Četnicima, što je bio Izdajica, mada niko nije naveo čega i koga, što se jedinice iz njegovog zbjega nisu uklapale u Strašnu Armiju BiH koja je imala u Bihaću Peti Korpus, STJ. Korpus Palikuća.
Bio je opasan jer se nije dao Pod Vlast Sarajeva.
I danas je opasan zbog toga. Digla se U Saraju Kuka i Motika. Izlazi Fikret.
Znaju da neće pod provjerene sarajske skute ni Tihića, ni Harisa, ni Zlatagana. A Saraj to ne može podnijeti. Jer želi da ima tapiju na cijelu Šehidsku Patriotsku Bosnu. Jer nema šehida u Tuzli ili u Bihaću. Jedan Sarajski Ćelo poznatiji je i ukovaniji od stotina junaka branitelja izvan Saraja.
Fikret Abdić je vođa istinskih skromnih, pošteni i radinih muslimana. Zato je i dobio toliko glasova onomad. I zato su Sarajske Džimlije prvi veliki miting organizovale u Kladuši, kod Babe, da odmah unovče njegov ugled kod tih običnih, dobrih muslimana.
Fikret Abdić nije Vođa Žrtava i zato se ne uklapa u mozaik.
Zbog svega toga, on je i danas neprihvatljiv. Zbog toga će izolovati sav taj kraj i narod. Oni, u Saraju, vide opasnost da Fikret Abdić okupi i Bihać, i Krupu, i Cazin, i Kladušu. Da proglasi Nezavisnost. Odnosno, da je samo formalizuje jer se Saraj tako ponaša prema tim područjima kao da su nezavisna. Vide opasnost da sarađuje sa Republikom Srpskom i Hrvatskom, da pokrene život i privređivanje. A to nikako nije dobro jer se izdiže iznad našeg ustajalog sokaka.
Štagod bude, Fikret Abdiće je čovjek za poštovanje, za očekivanje i za uvažavanje.