субота, 24. септембар 2011.

NE TREBA LIČNA BEZ ĆIRILICE
Što država brže mijenja lične karte i ostale dokumente, brže će propasti. To je prvi dokumentacioni zakon.
Sada je opet u Jedvaskupljenoj Parlamentarnoj Skupštini BiH na dnevnom redu izdavanje novih ličnih, osobnih i insanskih karata. Sarajevo, dabome, smatra da, kad je Republika Srpska pristala na jedinstvenu ličnu kartu, jedinstene tablice, jedinstven pasoš... pristala je vo vjeki vjekova Da Oda Bez Gaća. Pa je nadležovna komisija Predstavničkog doma izvjesila prijedlog da lična karta bude gola. Samo latinica. Samo BiH. Kako se nisu sjetili Bosne. SIJB. Samo Državljanstvo BiH.
Kada su Srbi u Predstavničkom domu normalno zahtijevali da LK sadrži i ćirilicu i državljanstvo Republike Srpske, onda je Onaj Džaferović izašao ssa objašnjenjem, valjda u ime komisije, kako su ćirilicu izostavili da bi povećali prohodnost dokumenata i kako nema potrebe za državljanstvom Republike Srpske kad piše mjesto i ko je izdao. Podrazumijeva se, znači, Državljanstvo Čajniča.
Objašnjenje Onog Džaferovića je ponižavajuće. Ali to i bože pomozi da se ne radi o pokušaju da se Srbi i Ćirilica izbace iz „državnih“ dokumenata. A to je samo korak do izbacivanja iz Ustava. To je bio pravi cilj zajedničkih dokumenata onomad. I zajedničkih institucija. Dabome da smo to vidjeli na vrijeme. I na tome im hvala.
Ćirilica je kao i crkva. Ne mora niko iz sela da ide u nju ali kad stoji na bregu, čuva Srbe, znak je Srba, približava ih Bogu, mada ne vrjerujem da ima boga. Kad nestane Ćirilice i Crkava nestaće i Srba. To zna čak i Onaj Džaferović.
Nema novih ličnih karata bez ćirilice i državljanstva Srpske.
A njemu preporučujem, radi prohodnosti njegovih potomaka, da uči ne samo ćirilicu, nego i rusko i kinesko pismo. Hodim po svijetu i svuda vidim računare sa tim slovima. Trebaće im.