недеља, 15. мај 2011.

KO NE SHVATA PREOKRETE?
Srbi i Republika Srpska nemaju s kim da razgovaraju u BiH. Hrvati takođe. To što razgovaraju i politički sarađuju međusobno, znak je istog.
Unitarni Skadar na Bojani, Sarajevo, već deceniju i po odbija da razgovara sa sastavnim dijelovima BiH i sa drugom, ljepšom, polovinom Federacije.
Sada, kada je Cara dotjeralo do Referenduma, odnosno Refrendum dotjerao do Cara, najveća spoljnopolitička vlast Evropske unije, Ketrin Ešton, potegla je do Banjaluke. Otkako je ovdje bila Medlin Olbrajt, nije važnija noga kročila u Mrsku Četničku Luku.
Naivci, Lakireri, špahtl glajh majstori, Unitaristi, Miljackaši, Državičari, Sarajmaheri, Iskorišteni Visoki Predstavnici, Laki intelektualci, Sadistički posmatrači, Lijanović-Janjičari, Čavić i Ivanić, preciziram, Istriveraši, Platformaši, Dva Bošnjačka Člana P... predstavljaju ovaj događaj na najvišem nivou, uglavno, na dva načina.
Jedni dodaju neodoljivu mirisnu notu mazohizma sa glavnom niti storije u kojoj je, Oprosti mi Ketrin, Baronica Ešton, zaskočivši se, strgla šubaru sa Dodikove glave i zgazila je Severininom štiklom uništivši i četiri kokarde koje su blještale umjesto se sa šubare drmaju kao cveće i kao što doliči. Dodik je definitivno izgubio a izgubila je i Republika Srpska. Ivanić, prvi Lagumdžijim pik na Draftu Doma naroda, kaže da Dodika niko više nikad neće shvatati ozbiljno. Da, Ketrin nije imala hrabrosti da to lično kaže Dodiku pa zamolila Ivanića da mu to saopšti.
Drugi pokušavaju da zamažu oči. Makar i balegom. Incko River važno saopštava da je najvažnije da je Dodik odustao od referenduma, da ne mora on da ga povuče. Sve ostalo je manje bitno. Kao da mi ne znamo da je njega poslalo u Savjet Bezbjednosti da bi Ketrin Ešton došla ovdje i promovisala dijalog i detant.
I jedni i drugi ne shvataju da je dolaskom Ketrin Ešton nastupila Nova era za BiH. Ali to ne znači i da će joj se do kraja i dogoditi.
Brisel, EU, odnosno Ketrin Ešton je upravo u Banjaluci promovisala Republiku Srpsku kao stranu potpisnicu i stranu tvoriteljicu BiH. Njih troje su upravo u Banjaluci priznali dejtonsku samostalnost Republike Srpske u BiH. U okviru BiH.
Kao što je u Republici Srpskoj Referendum glavni junak cijele storije, a ne referendumsko pitanje, ovdje je Republika Srpska glavni junak. A ne Referendum.
EU i Ketrin Ešton su sa Banjalukom promovisale razgovor a ne panjkanje na Ist Riveru. I na Miljacki. Srbi Fašisti. Srbi Separatisti. Kao da se na Blaknu ne zna ko je sepratist republjik, ko bjelogardejac a ko crnohandžarac.
Mogao je i Visoki predstavnik sa Republikom Srpskom da vodi razgovor. Važna je tema. Ali Sarajevska sila je čudo. I još podupru Neke ambasade. Pa se osile. Zapute se u Stambol River, da Ferman ujagme. Traže Kurban. Glavu. Sankcije. Izolaciju.
Ta nova era je u ovoj fazi samo pokazna vježba. Od Sarajeva, političkog, i od bošnjaštva, političkog, zavisi da li će prihvatiti dijalog i razgovor. I sa Republikom Srpskom i sa Hrvatima u Federaciji. Ponešto zavisi i od Federacije koja, ako riješi svoje probleme neravnopravnosti i nenacionalnosti, odnosno jednonacionalnosti, treba da zauzme mjesto strane potpisnice i strane tvoritetljice, kao i Republika Srpska.
Nova era zahtijeva i novu ekipu. Kada onakav Real mora promijeniti ekipu, i Miljacka Rejsing Tim zahtijeva obnovu. Ekipa čije glavne zvijezde čekaju kad će Brisel za njih uraditi posao, pošto je umro Holbruk, umro Alija, stradao Binladin, kad Ohaer a kad Ist River, mora da se rasproda u staro gvožđe.
Ovdje godinama govorim da bošnjačka politika treba ljude koji imaju realne političke koncepte u interesu Bošnjaka, a ne u interesu Nešto mi se Travnik zamaglio i Maglovite Države za Unitariste, hrvatska politika je u zadnji čas dobila takve ljude, ili će se Naseobina raspasti.
Nisam optimist ni sada. Kada im je Ketrin pokazala da treba biti fin. Sudeći, barem, prema plitkim reakcijama, ocjenama i jetrvskim analizama banjalučkog susreta na najvišem nivou.