уторак, 17. мај 2011.

DEJTON JE TU DA OSTANE,
INCKO JE TU DA POVUČE
Neki sarajevski mediji su jeli mamene krave.
Oduševljeno šire vijest kako je Katrin Ešton, čudi me kako je još nisu proglasili Četnikušom od Banjaluke, u Vašingtonu, kod Hilari Klinton, njojzi lično, rekla: Rekla sam Dodiku da ne očekuje izmjene u Dejtonskom sporazumu. Dejton je tu da ostane.
Shvatam da jedna žena najbolje zna šta će reći drugoj ženi. Kao i da je to rečenje najočiglednijeValentinu Incku. Dok je on bio na Ist Riveru, Ketrin Ešton je došla u Banjaluku. Nakon Ist Rivera, on je držao predavanje na Radničkom Univerzitetu u Viskonsinu, ili gdje, a Ketrin se vidjela sa Hilari. Znakovito, što bi rekla braća iz Trećeg.
Ketrin Ešton zna šta želi da čuje Hilari Klinton. Ne diraj u Dobro Dijete Dejton. DDD. Bolje ne umijemo niti imamo čim da pravimo. Nema svrhe njojzi objašnjavati šta radi Barašinosaurus, šta radi Meddžida. I šta Dodik zamjera. Valjda eksperti razumiju.
Problem je u tome što i Dodik može da kaže da je Dejton tu da ostane. Dodik, samo, kaže Slovo a ne Duh. Takozvani Sud BiH je Duh. I takozvano Tužilaštvo BiH je Duh. Te utvare postoje na osnovu zakona koji nemaju ustavni osnov. Mada ima još takvih utvara koje se kriju u njedrima Dejtona.
Mi godinama govorimo da je Dejtonski sporazum politička orijentacija Republike Srpske. Najprije je to bila politička orijentacija Stranke nezavisnih socijaldemokrata, kasnije Saveza, sa programskom postavkom o Dva entiteta i tri ustavna naroda.
Sve što se događalo prije nego što je Ketrin Ešton postala prva dama spoljne politike Eusonga, bilo je protiv Dejtona. Pa i ovaj Sud i njegovo Tužilaštvo. Da nisu, ne bi ona morala iz Brisela potezati do Banjaluke.
Sarajevski mediji, kad prenose to što je Ešton rekla Klinton, misle a će nauditi Dodiku. Na osnovu toga može samo Zija Dizdarević da napiše svoju osteokomunističku kolumnu. A naudiće, u stvari, svom shvatanju stvari. I shvatanju onih kojima se dodvoravaju a koji misle da su Političari za Državu.
Kad je već Ešton rekla Dejton, ja bih se, da sam na Miljacki, češao i gdje me ne svrbi.
Jer, zakoni koji su sada na snazi, oni koji su donešeni mimo Dejtona, vrlo brzo zastarijevaju i trebaće ih mijenjati. Izmjene i dopune. Ko će glasati za njih. Republika Srpska, mislite. Kako će proći svaki budući takav neslučaj nametanja mimo Dejtona. Neće nikad biti izglasan ni u kakvom parlamentu.
Možete se, dakle, pozdraviti sa Jednom Bosnom, Jednom Adresom, Unitarnom Bosnom, Funkcionalnom Bosnom. Ali i sa Evroatlantskim integracijama.
Umjesto likovanja političko Sarajevo bi trebalo da podvije rep i dođe u Banjaluku. Kad može Ketrin.
Mada ima još putokaza.
Dejton je tu da ostane.
Za Vašington ne znam.