среда, 27. април 2011.

INVENTAR TURSKOG
INTERESNOG IZLETA
Koji grah je nikao u Karađorđevu. Šta je čija dobit iz tog trilateralnog samita, kako su ga nazvali opčinjenici veličinama i istorijom, odnosno, neobaveznog političkog čavrljanja što je, u stvari i bio, barem sa tripartitne bh strane jer niko nije usvojio nikakvu platformu za te razgovore pa se može smatrati da je Predsjedništvo tamo išlo tragom privatnih deklarativnih istambulskih obaveza bivšeg Harisa Silajdžića.
Dakle:
• Republika Srpska je dobila po ušima zbog krčaga koji će možda razbiti iako nije ni pošla na zdenac. Tipična turska priča. Tadić je rekao da Srbija neće podržati eventualni referendum koji bi vodio podjeli BiH. Ni ja nikada neću podržati roman o seksu pastira i pastirice na Prokletijama.
• Kosovo niko nije ni pomenuo.
• Izetbegović II je promovisao svoj politički paket na ujedinjenju političkih snaga Sandžaka i trasirao borbu za Sandžak kao evropsku regiju. To se može okvalifikovati kao razbijanje Srbije. Bez obzira šta kažu siti Tadić i gladni Nikolić. Pri tom je i sebe ustoličio u vrhovnog inostranog visokog predstavnika za tu teritorijalnu vukojebinu.
• Turska se ustoličila kao predvodnik, lobist i provodadžija dvije zemlje svoje interesne sfere Evropskoj uniji. Toplo joj preporučuje BiH i Srbiju. Iako sama čeka članstvo na dnu sokaka.
• NATO je na dobitku. Gul se založio da svi idu pod taj kišobran. Iako je Radmanović konstatovao da su tu različite prizme i optike.
• Srbija se pravdala kako u Sandžaku gradi putnu mrežu, kako će i Turska pomoći pa se može protumačiti da je Srbija formirala konzorcijum za internacionalizaciju Sandžaka. International Sadaka Sandzak.
• Srbija je izgubila Kosovo, a i Sandžak se kurči, ali je zato u svoj unutrašnji ravnopravni sastav primila Tursku i BiH. One imaju pravo glasa kakvo nema ni Vojvodina. Jer Vojvodina ništa ne govori o temama koje prostiru te dvije zemlje, nove posestrime Srbije.
• Najavljeni sastanak u Sarajevu se može lako pretvoriti u Komitet za černobilsko oblaganje Republike Srpske. Koja je, inače, u nepovoljnom položaju u cijeloj tripartitnoj pokretnoj traci. Ili da Radmanović počne nastupati kao predstavnik Republike, pošto Izetbegović II nastupa u ime Sandžaka. Doduše, Komšić II ne nastupa ni u čije ime.