уторак, 26. април 2011.

BAD BLUE ROJS
Bagerist Rojs je sigurno jedan od onih na koje je mislio Miroslav Krleža kada je rekao Sačuvaj me bože hrvatskog junaštva i srpske kulture.
Hrvatska, dabome, ne može, kao ni drugi Ovdje, da ne pokaže balkanski primitivizam.
Taj kašikar sa činom generala, koji je vrijedan jednako kao Šešeljev čin Vojvode, važno je izjavio da će opet okupiti regimentu i zauzeti Banjaluku. Samo ako se Srbi budu zajebavali tužbom protiv domoljubiteljstva glede izleta u Mrkonjić Grad i ubijanja nejači. Jednako kao što se uvježbavalo u Pakračkoj Poljani, kao što se demonstriralo u Dvoru na Uni, tamo gdje se Srbi više ne legu.
Za ljubitelje agresije ostaje pitanje šta su Hrvati Vojske Hrvatske bili u BiH ako su Srbi bili agresori.
Za mene je, pak, najbitnije pitanje šta je Ljubo Ćesić Rojs i šta su svi Bad Blue Rojs. Koji su iz istog ratno-primitivnog progoniteljskog gnijezda. Kosorka, koja naređuje istragu kako su brijunski hodžini zapisi dospjeli do haga. Mada je za modernu Hrvatsku glavno pitanje, kako je, nakon tisućljetnog slobodarskog htijenja, došlo do toga da neka državnička budala na taj način zbori tužnom primitivnom skupu. On i oni su, očito, pomislili da su, čim su dospjeli na Brijune, postali kao i On. Tito. I da su odmah morali naći svoju Neretvu. Srbi noćas moraju popušiti, Majku ti božju.
Ali neka se Hrvatska bavi time. Još desetljećima, nadam se. Jer to je gnijezdo izdašno. Osim Josipovića, koji ne spada u to leglo. I stoga se ponaša posve drukčije.
Mene zanimaju ti ultranacionalistički bageristi koji su svoje junaštvo i generalstvo iskazivali na srpskom življu u BiH. U Republici Srpskoj.
Rojs je jedan primitivni izdanak intelektualoidnog pokliča Šahovnica na Drini. Uže stanište mu je Osvojena Banjaluka. Jer, postoji cijela jedna niska tih nacionalopojnika i nacionaluzletnika koji neprestano cmizdre kako ih je neko tamo spriječio da osvoje Banjaluku. A kako su oni bili sila nebeska.
Osobito je Rojs bio generalčina. Još od prvog utovarivača. ULT General. Njegov cilj nije bio Banjaluka nego Kamenolom Ljubačevo kod Banjaluke. Kakva bi se lova na tome mogla zgrnuti.
Mogli bi se ponovo okupiti i osloboditi Banjaluku.
Ta rečenica daje naslućenje u kom pretprošlom vremenu živi glava Bad Blue Rojsa.
Još će mnogo generala da potamni dok se Hrvatska opere crnog dijela Domovinskog rata.
*
Ako Rojs ponovo okupi Hidrauliku za Banjaluku, predlažem da mu Piter Galbrajt bude kurir Jovica.