петак, 25. март 2011.

HRVATI IMAJU PRAVA
Njemački ambasador u BiH, Joakim Šmit, izjavio je, nakon duge šutnje o unutrašnjim stvarima BiH, da Hrvati imaju pravo formirati svoja vijeća i povezivati zajednice u kojima žive dogod se bave onim pitanjima koja su u skladu sa ustavom ove zemlje. Šmit je još rekao da se nada da se neće ponoviti greška od prije deset godina.
Izjava njemačkog ambasadora, može, dabome, da znači jednostavnu neutralnu dnevnu reakciju jer ga je novinar zaskočio pa nije uljudno da kaže Nemam komentara.
Skloniji sam nekim drugim rakursima.
• U situaciji kada Nebeska Demokratija bombarduje Libiju, jer tako je, bože moj, naložila Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, i kada Njemačka ne učestvuje u toj novoj Nebeskoj Alijansi, a nakon izjave Nove Ambasade da Uvažava činjenicu da su HDZ BiH i HDZ 1990 u opoziciji, te nakon nekoliko proteklih dana, dakle, smireno i sa dovoljno vremena za odmjerevanje, izjava ambasadroa Njemačke se mora smatrati i stavovom Njemačke.
• Izjava o Pravima Hrvata u BiH može se smatrati i direktnim odgovorom na stav Am Amb. To povlači za sobom i uvažavanje mogućih podjela EU i SAD oko BiH. Što otvara veću mogućnost uklinjavanja Rusije na ovo područje što nije samo produžetak aranžmana sa Srbijom.
• Šmit i Njemačka na ovaj način finaliziraju dvokružnu seriju razgovora sa političkim subjektima koji su obavljeni u diplomatskom miru i racionalnoj njemačkoj hladnoći, bez, dakle, klasičnog sarajevskog trijumfalizma nakon svakih takvih prekobarskih sesija ili zahtjeva a koji se ogledao u Tarabić predviđanju: Sad će vam Ujka Sem Valter jebati mater.
• Njemačka se očito slaže, nije rečeno i da podržava, sa trendovima kojima upravlja hrvatska politička artikulacija u BiH. Jer, dobronamjerno se upozorava na greške od prije deset godina što odgonetaču može da se predoči kao znak da tadašnje nakane treba realizovati bez rizika intervencije sa strane.
• Ja bih, lično, ovo svakako protumačio i kao poruku potrebe okretanja Evropi i EU u traženju podrške za demokratizaciju i ravnopravnost u BiH. Ako to ne uspije, podršku za raspad neće trebati tražiti ni od koga. Platformaši, njihovi sateliti i priušci su, očito, okrenuti na neku drugu stranu.
• I, takođe, lično, protumačio bih ovu poruku o Pravima Hrvata kao i poruku Republici Srpskoj u onom segmentu u kojem njena politička artikulacija sarađuje i podržava vlasnike devedesetpostotne volje hrvatskih birača.