уторак, 24. август 2010.

Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD-a
Raspad Jugoslavije
će završiti u BiH
Generalni sekretar SNSD-a slovi za osobu koja redovito uspijeva biti veći desničar i od radikala i od svog partijskog šefa, no pažljiviji analitičari su skloni tezi da Dodik radi upravo ono što Vasić kaže. U razgovoru sa novinarkom Oslobođenja Vasić odgovara na optužbe opozicije u RS-u, ne krijući da ga najviše sekiraju Dragan Čavić i Milanko Mihajlica, objašnjava šta zamjera politici Borisa Tadića i najavljuje nastavak SNSD-ove opstrukcije BiH
Razgovarala: Gordana KATANA
S približavanjem izbora sve su glasnije kritike opozicije i dijela nevladinog sektora na račun vladajuće strukture, prije svega SNSD-a. Kako komentirate navode da se vlast pretvorila u režim, da je autokratska, da su pogažena načela parlamentarne demokratije?
- Pa dobro, Dragan Čavić, jedan minorni lik insistira na terminu režim, rušenje režima i to izgleda ovako lijepo, zvuči i podsjeća na vrijeme šestojanuarske diktature. Ali to sve samo pokazuje jalovost opozicione scene, koja i sama priznaje da je razdrobljena, a takva je što nema realne materijalne podloge za djelovanje protiv vlasti. Ne možete jednu stranku optužiti daje stvorila režim zato što je dobila 50 posto glasova na izborima. Znači, optužujete i birače. To je demokratija koja postoji od Grčke naovamo. Dakle, mogu samo priznati pravo opoziciji da traži svakim danom, u svakom pogledu neku manjkavost vlasti, ali ne mogu priznati da su bilo gdje i u bilo čemu realni. Čavić i drugi pričaju bajke i to potrošene.
Nuklearna podmornica
Pričom o korupciji u Vladi pokušali su da prođu na lokalnim izborima 2008. pa su izgubili 20 opština. Ja ne bih, da sam na njihovom mjestu, pokušavao u predizbornom periodu sa tom pričom. Čavićeva genijalna priča da neko preduzeće stalno gradi puteve u RS-u je smiješna. Kao da mi imamo stotine Strabaga pa samo jednom Vlada daje poslove. Imamo jedno preduzeće i ono je taj posao dobilo za vrijeme Vlade Mladena Ivanića. Prema tome, sve je to prazna priča.
Ipak, posljednje dvije godine najuže rukovodstvo SNSD-a s predsjednikom stranke i premijerom Miloradom Dodikom na čelu optužuje se za neodgovorno trošenje javnih sredstava, primjer je i kupovina skupih poslovnih prostora za institucije RS-a u jeku ekonomske krize o čemu je negativan i stav Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a, di¬rektor Investiciono-razvojne banke osuđen je na kaznu zatvora zbog zloupotrebe položaja. To baš i nisu prazne optužbe - da li ih prihvatate kao mrlju na obrazu vlasti?
- Dobro, to je univerzalno pitanje za svako društvo. Mi možemo tako postaviti pitanje Rusiji, zar treba da pravi nuklearnu podmornicu, a ne može da riješi požare. Da li treba Obama da pomaže Pakistanu, a u Americi stotine hiljada porodica postaju beskućnici. Vladine službe, vladina administracija, da ne kažem državna, entitetska, mora da bude riješena i adekvatno smiješena. U bilo kojem vremenu to je skupo. Prema tome, ne mislim da je to bacanje para, već ulaganje u budućnost. Prostor u centru Banje Luke može da bude samo skuplji. Što se tiče revizorskih izvještaja, Razvojne banke itd. ne postoji vlast koja ima idealne ljude u svom aparatu. Bitno je da je ova vlast, ovaj mehanizam preduzeo procedure protiv onih koji su u Razvojnoj banci nešto pogriješili, što znači da nije pušteno da neko radi šta hoće. Nemoguće je očekivati da svi budemo idealni. Bitno je da vlast rješava svoje probleme. Što se tiče revizorskih izvještaja o nenamjenskom trošenju sredstava, treba odvojiti nalaze revizora od onoga što je istražno i sudsko djelovanje i kršenje zakona. Da postoji kršenje zakona, neko bi na osnovu revizorskih izvještaja morao automatski preduzeti odgovarajuće mjere. A to što Boško Čeko kaže da nije usklađeno ovo ili ono, da je ocjena negativna, nije sve to za sud i za zatvor. Opozicija, naravno, želi da od Čeke napravi vrhovnog istražitelja i sudiju i kadiju. To nisu realne stvari, to je obmanjivanje javnosti. Mi revizorsku službu gledamo kao korektiv, na osnovu čijih uputa i nalaza treba ispravljati nepravilnosti. Na kraju krajeva, Dodikova Vlada je u svom prvom mandatu formirala Službu revizije i postavila Čeku na to mjesto. Mi ne bježimo od revizije. Nalazi će uvijek biti na granici korektnih i nekorektnih, jer praksa ide ispred revizije. Dakle, ne može se revizorski izvještaj smatrati sudsko-istražnim papirom.
SRBI
Srbi su naguženi mnogo puta i Srbi u BiH više ni u malom mozgu nemaju ideju zajedništva
Komentirajući optužbe da se svi veliki građevinski poslovi povjeravaju samo jednoj kompaniji u RS-u, kazali ste da nemamo stotinu Strabaga, no evidentno je da se najveći poslovi povjeravaju Integral inženjeringu. Kakva je sprega te kompanije i njenog vlasnika Slobodana Stankovića i SNSD-a?
- Nikakva veza ne postoji između Integral inženjeringa ili kako se već zove i SNSD-a. Milanko Mihajlica je prije dvije godine pokušao da kaže da je Niskogradnja glavni finansijer SNSD-a i mi smo zbog toga protivnjega podigli tužbu, jer nijedan dinar taj Integral inženjering nije uplatio SNSD-u. Mi smo sa legalnim parama vodili kampanju i 2008. prekoračili količinu para koju možemo potrošiti na lokalnim izborima, jer smo poslovali preko računa.
BiH
SNSD ima jasnu funkciju da štiti interes RS-a i njegovog stanovništva, a ne interes BiH i neke maglovite, vještačke države
Što se tiče ostalih institucija, ja ne znam kome povjeriti gradnju osim onome ko to može da uradi. Osim to ga, Integral inženjering dobio je posao na izgradnji autoputa Banja Luka - Gradiška prije nego je Milorad Dodik postao premijer. Šta trebamo uraditi? Otjerati nekoga da bismo dokazali da nismo u vezi s njim?
Ali tu je izgradnja zgrade Vlade, RTV doma, novog poslovnog objekta u kompleksu administrativnog centra Vlade RS-a?
- Zgrada Vlade je takođe naslijeđena stvar, jer ju je počeo graditi Telekom. Ja ne znam zašto po svaku cijenu pravite spregu između jedne stranke i jednog preduzeća. To je potpuno nerealna priča.
• Ako nećemo govoriti o RS-u, možemo o odnosu SNSD-a prema BiH.
- BiH je potpuno otvoreno pitanje. BiH je u geografskom smislu samo na međunarodnoj karti odrednica. Unutar sebe ona je naseobina, to nije država. Postoji puno ljudi koji idealistički, prije svega da bi postigli neke grupne nacionalne stvari, po svaku cijenu BiH predstavljaju državom. BiH su samo Bošnjaci, Srbi i Hrvati i ništa više. To je jedna nesretna zemlja, zemlja koja je podijeljena i koja je sve više podijeljena i sve što se danas dešava na političkoj sceni, ne radi za podjelu BiH, nego svjedoči o podijeljenosti. Bilo koji slučaj koji ćemo uzeti je tačno takav. Djeca koja su tokom rata imala pet, šest godina i koja nisu mogla da shvate stvarnost, danas imaju 20, 30 godina. To su ljudikojine znaju šta je zajednički život, ne znajušta je bratstvo i jedinstvo, ne znaju šta je međunacionalna ili komšijska tolerancija. Što se tiče SNSD-a, mi na BiH gledamo kao što je to Dayton napisao. Mi smo u svom programu 1996. rekli da vidimo BiH kao zajednicu dva entiteta i tri naroda i od toga ne odustajemo. I to je naš odnos prema BiH. Kako će se stvari dalje razvijati ne znam, ali SNSD ima jasnu funkciju da štiti interes RS-a i njegovog stanovništva, a ne interes BiH i neke maglovite, vještačke države. Što se prije svi pomire u BiH da Bošnjaci trebaju da imaju svoj interes, a ne interes unitarne BiH, da Hrvati trebaju da imaju svoj interes, a ne interes služenja Sarajevu, BiH će postati sretnija zemlja. Inače neće. To će dovesti do toga da će se sama urušiti, propasti, popucati. Neće trebati ništa uraditi. Neće trebati nikakav referendum, nikakve ustavne promjene, neće trebati ništa, jer jednostavno desiće se da će se razići kao raspucali led na rijeci, svako će otići na svoju stranu.
Ali na ovim prostorima nema mirnih razlaza. Svaki takav pokušaj plaćen je sa mnogo krvi. Zar zbog toga ne bi trebali svi, uključujući i SNSD, uložiti više napora da BiH bude bolja i sretnija zemlja, kako bi postala dio evropske porodi ce, kako bi se za početak građanima ukinule vize?
- Zbog putovanja u inostranstvo ne vrijedi praviti državu. U narednih 10,20 godina neće biti nikakvih putovanja. Međunarodni aerodromi su prazni. Dakle, nema ko i kuda da putuje, zbog našeg standarda. BiH nije zanimljiva i nikada neće biti zanimljiva za strana ulaganja i time se ne smijemo zavaravati. U BiH niko neće da uđe jer je nezavršena stvar, jer je BiH zemlja raspada. Na njoj će se završiti raspad Jugoslavije i kapital u nju neće doći makar se svi mi izljubili. Ne isplati se truditi ikome u BiH, pa ni SNSD-u. Ni Bošnjacima. Sve oko nas je etnički čisto. Ovdje zbog truda za zajedničku državu neko može biti samo nagužen. Srbi su naguženi mnogo puta i Srbi u BiH više ni u malom mozgu nemaju ideju zajedništva. To se ovdje smatra slabom tačkom i mogućnošću da neko drži šapu nad nacijom.
Kada to tako kažete, onda nam je sutrašnjica baš mračna. Zato Vas ponovo pitam jeste li svjesni da su razlazi na ovim prostorima vrlo krvavi?
- Razlazi su krvavi, ali primjer Crne Gore pokazuje da to ne mora biti tako. Pa i primjer Kosova to pokazuje. Ali najbolji raspad je put koj im ide BiH i na kojem će svi shvatiti da ne vrijedi praviti zajedničku državu.
BiH je u ovom momentu realnost i za njen suverenitet i cjelovitost zainteresirani su i naši najbliži susjedi, Hrvatska i Srbija. Vi ste prije nekoliko dana ocijenili da Srbija vodi neodgovornu politiku prema RS-u, pa i BiH u cjelini. Možete li to pojasniti?
- I Srbija i Hrvatska, to je jasno. Posljedice takve politike su ogromne. To je, kako je vrijeme prolazilo, a Srbija i Hrvatska rješavale svoje probleme, bilo u manjim količinama. Ali, moram otvoreno da kažem, ja se ne bi hvatao u kolo sa Turskom. I to je neodgovorna politika prema RS-u, zbog činjenice da Turska otvoreno nastupa jednostrano. Tako da se nema šta tu pojašnjavati.
Sarajevska djeca
Glavna politička ideja i vodilja SNSD-a je svijest o ovdašnjem političkom interesu Srba u BiH, a ne u interesu našem kroz prizmu Beograda ili formulisanja naših interesa koji je okrenut ka Beogradu. Naš politički interes mora biti okrenut ka Srbima u BiH. Hrvati nemaju tu mogućnost i vidimo kakva je situacija. Posljedice korištenja Srba i Hrvata od Beograda i Zagreba su katastrofalne. Srba nema u pola BiH, Hrvati su desetkovani i zato je to zloupotreba naroda u BiH. Istu sudbinu su doživjeli i muslimani. I oni su ovdje korišteni za radikalizaciju islama, što je jadne ljude dovelo u težak položaj. Ja mislim da mi sa Srbijom moramo razvijati odnose koji su dozvoljeni Daytonom, ali ovdje postoji potpun identitet Srba u BiH i to je RS. A interes Beograda je nešto drugo. Priča se o Dodikovoj težnji i otcjepljenju i prisajedinjenu Beogradu: to je toliko smiješno da može da služi samo za plašenje sarajevske djece.
P.S. U namjeri da doprinesemo kulturi dijaloga, gospodin Vasić je autentično citiran

Нема коментара: