среда, 4. август 2010.

NUDIGUZI I POTOPNICI
skica za opijelo opoziciji
MLADEN KOSI, MLADEN VODU NOSI
Okončani Rafi je na kraju složio vitraž političkih lidera u BiH, izuzev nekih kućnih ili avlijskih ljubimaca. Dabome, na način amaterskog gradiranja, onako kako skrajnuti i marginalizovani lokalac, u ulozi gubernatora, vidi stvari, pojave i ljude.
To što je Rafi priznao da se prevario kod ovoga ili onoga, da javnost, internacionalno-sarajevska, misli nešto bolje a oni su mnogo gori, tvrđi, da isprostiš, to nisu najbitnije odredbe njegovog pledoajea u ispovjedaonici eftevea.
Rafi je otkrio konačnu tehnologiju manipulisanja opozicijom u Republici Srpskoj. Apsolutni favorit je osovina Ivanić – Ćavić. Vjerovatno je tajni idealistički plan bio da se Čavić kandiduje i za Predsjednika Republike Srpske ali je zanemarena tvrdokornost Esdeesa. Svejedno, Ivanić je nastavio da bude tegljač Čaviću, mada to niko nije razumio obzirom da se radi o minornoj stranačkoj strukturi i potpuno besprogramskom i beskonceptnom lideru. Dio zagonetke sada otkriva Rafi. Ivanić i Čavić su kooperativni i prijemčivi. Nizdlake.
Esdees je trebao da bude logistička infrastrukturna i glasovna podrška Ivaniću jer je ostao još jedini strateški pravac djelovanja prema mjestu u predsjedništvu BiH. Stoga i sarajevski mediji provaljuju tri posto Ivanićeve prednosti. Što je tačno kao da sam se ja juče popeo bos na Mont Everest.
Nakon Rafijevog istupa Esdees će vjerovatno da održi tajne sastanke sa zamračenim prozorima i upita se šta im treba da se bave Koalicijom Zajedno kad je to Koalicija Za Jedno. Samo za Ivanića. Vidim, pedepeovci su izludili favorizujući Ognjena Tadića kao kandidata za Predsjednika Republike Srpske. Stalno o njemu mede kao da se radi o proviđenju, direktno izvađenom iz Nojeve barke.
A i taj Esdeesov kandidat nema nikakve šanse. Pa se, tako, događa, pred mojim tužnim očima, proces iskorištavanja Esdeesa kao Naivne Glasačke Mašine koja u toj Bulumenti Zajedno, gubi i ono malo identiteta i konzistentnosti koje je Bosić uspio da izgradi šutajući nogama u guzicu razne Kaliniće, Vučureviće, Čaviće i ostale kojote.
Možda Rafi nije trebao da ocrni Esdees zbog njegovog Karadžića. Da se još malo zanose u svojoj Zajednovskoj ulozi okupljanja Mihajlice, Krsmanovića, Bajića, Čavića, i ostalih sitnica, uključujući i Ivanića.