петак, 26. фебруар 2010.

VALENTIN HASO
Kada je, jednog samoupravnog prašnjavog dana, u doba gastarbajterske odjezde ka Nijemskoj i drugim mrskim kapitalističkim zemljama, Haso naišao kraj avlije Husine i vidio ga kako završava i drugu rupu u zeleno-žućkastoj ilovači, katilovači, koja mu je, rupa, do sisa, muških, upita ga: šta će ti te rupe, za bandere? Ma ne. Treba da se slikam za pasoš. Rekli su dovde, do prsa. Pa evo ti jedne iskopane. Jest, ali trebaju dvije slike.
Ta količina simpatične interaktivne gluposti Hase i Huse, bila je mjerilo za sav ovdašnji živalj. Nije to bio nikakav nacionalizam, rasizam ili agresija na Husu i Hasu.
Sličnu količinu inteligencije pokazao je neku veče Valentin Incko u performansu Vlaisavljevićka Dijalog.
Na upit kako vidi BiH za četiri godine Dodik je, ko iz topa, odgovorio: Bez Incka. A Incko, sa zakašnjenjem, kao tristaćevo raštelano paljenje, pokušao uzvratiti: Bez Dodika.
Prethodno je Incko, kada je vidio da je Dodik glavna zvijezda večeri, gunđao kako taj komunikacioni događaj nije tako zamišljen.
Mogao bih, sada, naknadno, da otvorim teoriju zavjere, koja govori da je cijeli događaj smišljen za diskreditaciju Dodika. Prvo, u Sarajevu, neće smjeti pričati ono što priča u Republici Srpskoj (Čavić je danas izašao na konfereciju za mediji sa tezom da Dodik u različitim geografijama ima različite priče, kao da je to unaprijed pripremljeno, sa citatima), drugo, okomiće se na Incka i tako srozati svoj ugled, čak i negativni, kod sarajevske raje, treće, isporovociraće ga pa će reći nešto protiv Dejtona, UN i poretka planeta što se može iskoristiti da ga se eliminiše.
Ali nije to zanimljiva teorija. Zanimljiva je realnost da je Incko neinteligentno prihvatio da ide u komunikativni šou u kome nema nikakve šanse. Dodik je apsolutno nenadmašan u takvoj vrsti utakmice. Drugo, kolikogod to drukčije izgledalo, sarajevska raja, Bošnjaci, mislim, ne mrze Dodika. A ni Dodik ne mrzi Tehersarajevo. On bi, dakle, sutra mogao da napuni Skenderiju ili Zetru, samo da dva dana ranije objavi da drži miting, tribinu ili predizborni skup. Šta bi mogao Incko. Da stavi šal. To je tako originalno da je i Ćiro Peder, onomad, to falsifikovao, prije dvadesetpet godina.
Ali glavna stvar u kojoj je Incko pokazao svoju inteligenciju Hase i Huse, leži u njegovoj zakašnjeloj dosjetki: Bez Dodika.
Incko je ovdje samo Gospodin iz Aneksa X. Dakle, prolazan. Ni jedan Visoki mandat nije trajao šest godina pa neće ni njegov. I stoga je Dodik, ne želeći da se bavi čaranjem o BiH kroz četiri godine, izbacio tačnu konstataciju: Bez Incka.
Za Incka, Dodik je izabrani legitimni lider u BiH. U Republici Srpskoj, barem. Za Incka je čak i Mihajlica legitimni, direktno izabrani lider u BiH. Incko nije ni od koga izabran. Incko je nagođen. I stoga nema pravo da govori da će BiH biti bez Dodika. Ili bez nekog drugog. Ni za četiri ni za neznamkoliko godina. Osim ako nije dobio zadatak, kao i Stipe Meša Mesić za SFRJ.
Moj Valentine, nije Dodik ono što Ti predstavljaju F-nedonoščad, ohaerove analitičke snaše i lagumdžijske lage.
A i za kvalitetan seks u BiH treba mnogo veći kvrgan.

Нема коментара: