среда, 24. фебруар 2010.

AVGUST JE KRIV ZA KRAH SKIJAŠKE SEZONE NA JAHORINI
Ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske važno je izjavio da smo svi krivi za propalu sezonu na Jahorini.
Tako je i u komunizmu bila velika partijska provala da su za tešku situaciju u privredi krivi reprezentacija i službena putovanja.
Zbog toga bi muškarci trebali seks obavljati u haustorima. Kad ide ide, kad ne ide uvijek neko ide.
Krivo je upravljanje Olimpijskim centrom i krivo je ministarstvo koje upravlja upravljanjem. Nema drugih krivaca. Ni bog koji raspoređuje snijeg, ni tri opštine koje pokriva to skijalište, ni ovčar Lazo a ni je koji imam skije za tvrde i zaleđene staze... nismo krivi.
Upravljanje modernim skijaškim turizmom nije isto što i upravljanje parnim kotlovima. Nije isto što i upravljanje turist-biroom u Čaprdincima, gdje je dovoljno ujutro maznuti tri vinjaka i obaviti tirističku djelatnost za taj dan. Upravljanje modernim skijaškim turizmom na Jahorini nije samo izgraditi dva šestosjeda a ostale žice, dvosjedi, vučnice itd. da stoje. To je isto kao kada bih ja rekao da izbore ne dobija organizacija i ljudi nego asfaltne baze i vodovodne kaptaže. Upravljanje nije ni master plan, fizibiliti studija i ostali elaborati.
Upravljanje je kad nema nigdje korpe za smeće, kad plastičnom mrežom nisu odvojene zabranjene zone za divljanje pjane i naduvane mladeži pa ginu ko u ratu, kad golom guzicom moram da sjednem na mokru sjedeljku šestosjeda, i tako petnaest puta danas, kad mi prodaju, ili, kao lešinari, iznajmljuju, auto-lance za zaleđeni uspon od 40 metara, kad parkinzi ne postoje pa dva autobusa i sedam vozila naprave torinsku gužvu u saobraćaju, kad nema nikakve djelatnosti koja bi ljude, barem iz geografski pogodnih opština, organizovano dovezla na jednodnevno skijanje na Jahorini, kad dva sata treba čekati da kupiš ski-pas, kad se uređuju minimalne količine staza pa se brzo habaju, kada se ne uređuju poveznice da skijaši mogu da koriste različite staze tokom dana, kada nema putokaza na stazi i skica Jahorine pa kada dođe Srbijanac ili Slovenac, ili neko ko je prvi put tu, da znaju gdje su i kud mogu da se kreću...
Najbolje je da za propalu sezonu bude odgovoran načelnik opštine Trnovo. I svi mi.