понедељак, 16. фебруар 2009.

OMLADINSKA RADNA AKCIJA
„TIHIĆ 2009“
Sad vidim da je opštedruštvena potreba da se organizuje radna akcija kojoj je isključivi cilj da ostavi Tihića na površini, u Stranci Izetbegović i u Sarajevu, na političkom MES-u.
Izgleda da Tihić hoće sve nas da upregne u tu akciju. I Bakira mu, i Harisa, i Zlatka, i OHR, i Dodika, i Čovića. Ako je već tako, ja bih predložio da Sulejman vidi šta može učiniti Mihajljica, bivši pripadnici Stranke za Kralja i Otadžbinu, Asocijacija geomatera BiH... svi se trebamo fokusirati do Kongresa SDA. Jer, ne znamo šta je bolje: da dođe Bakir ili da ode Sulejman.
Nakon podvale o četiri ekonomske regije, čime je dobri, narodnjački i umiljati Sulejman imao namjeru da vikne i Dodiku i Čoviću odjednom, a naročito da „oslabi“ Dodika računajući da će male ajkule Esdeesa pokazati svoju krvoločnost i ovaj put, Tihić lansira nedientifikovane leteće objekte o pet regija plus Brčko pod nazivom Regija Đapo, plus Sarajevo u okviru predratnih deset općina, što uključuje i Općinu Han Pijesak, i fenomenalnu piruetu o tome kako će u Mostaru prvo tražiti da se reducira entitetsko glasanje.
Pošto je očito da Tihić svaki dan nastoji da nekom podvali nešto, ovaj put podvaljuje Harisu. Borim se da se ukine to entitetsko glasanje za šta se i ti boriš. Sutra ću se boriti za nešto Zlatkovo, prekosutra sam obećao Bakiru a za ono tvoje ću se opet zalagati u utorak.
Iz cijelog osinjaka jedino je jasno da Tihić nema kada da formuliše svoj generalni politički stav. A i kad ga formuliše, kao onaj o tome da Bošnjaci trtebaju napustiti filozofiju žrtve i okrenuti se filozofiji dogovora i napretka, onda ga mjesecima troši i razjeda sitnim malim pijačarskim ustupcima i kalkulacijama.
Pošto se to pretvara u generalnu liniju neiskrene političke koncepcije, savez država, federalizacija, konsocijacija, elegantna podijeljenost, spasonosno je rješenje. Nema niko istorijskog i političkog vremena da ga baca na odgonetanje koliko su koje političke koncepcije iz Sarajeva iskrene a koliko su smišljene podvale, dok se Vlasi ne dosjete.