понедељак, 26. јануар 2009.

BANJALUČKI USTAV
Politički autisti i autsajderi iznijeli su sav niz nipodaštavanja.
Esdees je pojasnila da su Dodik i SNSD učinili besramnu izdaju i odustajanje od Dejtonskog sporazuma te pristali na ukidanje Republike Srpske.
Silajdžić je o svom bunilu govorio tradicionalno: nedajte im imovinu onda više s vama neće sjediti ni u Prudu.
Ohaer je rekao da još ne zna o čemu se radi. Dobro je da u ovoj zemlji nešto pođe i prođe mimo Ohaera.
Esdepe je saopštio da je to zavaravanje javnosti. Dok ne vide konkretne amandmane.
Tihić je ostao usamljen kod Bošnjaka u borbi za moguću BiH. Svi ostali se bore za nemoguću BiH.
Za mene je bitno šta kažu Ostaci Esdeesa jer je prosvjetiteljski, za njihovo preostalo biračko tijelo, kako ta stranka i ta ideologija nikada ništa ne shvata, od svoje uloge u društvu do sudbine cijelog društva. Kako Esdees realizuje koncpet srpstva uopšte i Republike Srpske, pokazalo je ratno i poratno vrijeme. Sačuvaj me bože esdeesovog srpstva.
Nekoliko bitnih relacija Banjalučkog ustava treba uzeti u obzir.
· Govori se o četiri teritorijalne cjeline srednjeg nivoa vlasti. Radi se o entiteskom nivou vlasti. Brčko distrikt je izvan tog nivoa i slučaj je za sebe. U tom paketu nisu ni Silajdžićeve regije.
· Dragan Čović je prvi i jedini govorio o četiri federalne jedinice, unazad nekoliko godina u šta je uključivao i Sarajevo kao distrikt.
· Čović ne bi učestvovao u dogovorima i realizaciji Prudskog sporazuma kako bi dalje depresirao Hrvate i kako Hrvati ne bi bili ravnopravni i jednakopravni i kako se ne bi našli u jednoj od te četiri teritorijalne cjeline srednje razine.
· SNSD je prije svih početaka rekao da je Republika Srpska nedodirljiva
Sutra će voajeri i egzibicionisti Banjalučki ustav tumačiti na još desetine načina. Izvan potpisanog papira u Banjaluci ne treba tražiti tumačenja i varijante. Šta je pisac htio da kaže, nije politička kategorija, na čemu insistira Čavić. Pisac Čavić je svoje rekao. Da su autori okvira za dogovor o ustavu hjeli i mogli dati detalje, svakako bi to učinili.
Ne treba da javnost bude zavarana činjenicom da će malo svijetlih tumačenja biti. Uglavnom će se slušati tamna gustavovska bojenja svega postojećeg u crno. Dok se, na kraju, svaki od tih autista i sam ne oboji u crno, nepostojeće crno. Kao što to radi Silajdžić koga više niko ne želi da sluša jer nije realan.
Svijetla tačka je politička odlučnost lidera koji su potpisali Prudski sporazum i Banjalučki ustav. Odlučnost je u tome da se učini nešto za BiH, da ona krene dalje. Inače, ostajanje u toru auditoruijuma za Lagumdžiju, Silajdžića, Esdees... ide se ubrzano ka raspadu BiH.
Zato Banjalučki ustav treba da pozdrave mnogi od onih koji će sutra trošiti tone crnog pigmenta za bojadisanje debakla, kraha i izdaje koji to nisu.