петак, 21. новембар 2008.

KEMOTERAPIJA
ILI RAK REGULATORNE AGENCIJE
Regulatorna agencija za komunikacije nametnuta je institucija u BiH a njen nepotvrđeni direktor samonametnuta je rukovodeća utvara na čelu te agencije.
Regulatorna agencija jedan je od indikatora funkcionisanja i nastajanja Sarajevske Bosne kao virtuelne unitarističke Države sa Miljacke. Indikatora koji se pale kao lampice u noći černobilske tragedije.
RAK je slobodnolebdeće tijelo koje reguliše nekoliko veoma bitnih segmenata svakog društva, da ne kažem države. Neki od tih segmenata pripadaju isključivo slobodama, neki isključivo teritorijama a neki isključivo parlamentima. Stoga je RAK nemoguća misija i uspostavljen je kao jedan od načina da se izvlasti Republika Srpska.
Frekvencije kojima upravlja RAK pripadaju teritoriji i upravljanje njima izvan tih teritorija znači oduzimanje suverentiteta, nadležnosti i prirodnog prava.
Sloboda medija je stanje iznad bilo kakve birokratske institucije kakva je regulatorna agencija.
Kemal Huseinović je nevalidno izabran na mjesto direktora u drugom mandatu. Možda je taj sarajevski kemica i najveći stručnjak za slobodnolebdeće regulisanje medija i komunikacija ali kao Bošnjak ne može stalno, a ni dvaput uzastopno, da bude direktor. Čak i kada bi RAK bio interesno rješenje svih, na njegovom čelu mora teći neprestana tronacionalna smjena.
On se ovih dana hvali kako je RAK jedno od najvećih dostignuća međunarodne zajednice.
Samo se budala hvali nametnutim institucijama koje nekome oduzimaju prirodne nadležnosti. Jebo ga Benjamin Kalaj.
A sve drugo što RAK svojata kao uspjeh, smiješno je: sloboda medija, ukidanje jezika mržnje, ukidanje huškačkog jezika, liberilazacija telekom tržišta, razvijanje internet ponude... smiješno je jer to nije zasluga RAK-a. A ako jeste, zašto svemoćni i veleslobodni RAK, na primjer, ne zamoli FTV da ne govori o Republici Srpskoj kao o ćenifi.
Ključ svega je poziv Kemala od Raka Savjetu ministara BiH da konačno stane iz Regulatorne agencije za komunikacije.
Kemal Direktor, dakle, svoju misiju shvata kao uspostavljanje državne regulatorne agencije. To je njegov krajnji cilj. A kad misli državne, onda misli na bošnjačke. Kad misli na bošnjačke, misli na sebe kao direktora. Gdje u tome svemu nestade sloboda, regulacija, tržište?
Kemal Direktor bi trebao da se upita da li iza njega stoje mediji i oni koje njegov RAK reguliše. Ako ćemo napit’ po tržištu onda telekome i ostale u dobijanju frekvencija, licenci itd. može da reguliše svaka idiotska komisija – raspiše konkurs i ko plati više, dobije. Ali to nije suština ni države, ni slobode, ni regulacije, samo što to Kemal ne zna.
Niko ne stoji iza RAK-a pa ne može ni SM.
Ako si tako nahvaljeni svevišnji RAK onda ti ne treba SM.
Ne treba RAK.